Vzpomínka na hodiny marx-leninizmu

6. 03. 2018 13:52:53
V roce 1961 jsem začal studovat na vysoké škole. Povinnou součástí výuky byly hodiny marx-leninizmu. Brzy jsme se dověděli, jaké byly společenské systém a vyvrcholením že bude komunizmus.

K přednášce pak byl seminář, kde jsem si dovolil vyjádřit pochybnost o možnosti vybodování komunizmu a to s ohledem na to, že mnoho lidí se rádo vyhne práci, a když je něco zadarmo, tak si toho naberou. Pedagog mi odpověděl, že lidé přeci budou pracovat, proč by se nudili doma, a nikdo si nebude brát více, než potřebuje. Z jeho tónu jsem však měl pocit, že sám tomu moc nevěří. Další spolužák řekl úvahu, že prvobytně pospolná společnost trvala mnoho tisíc let, otrokářský řád trval asi 3000 let, feudální něco přes tisíc a kapitalizmus dvě stě let. Z toho že mu vychází, že socializmu a komunizmus by měly trvat jen desítky let. Tvarůžka, tak se ten vyučující jmenoval, mu řekl, že je to nesmysl a že klidně může trvat tisíce let. Čas ukázal, že to nesmysl nebyl. Pak někdo řekl, že v komunizmu se bude muset vyrábět jen jeden typ aut, protože kdyby bylo více značek, každý by si bral tu nejlepší. A Tvarůžka tuto diskuzi ukončil slovy: „Nelze takto fantazírovat! Nikita Chruščov předložil seriozní vizi, tu si všichni povinně prostudujete!“

Dávno už upadlo v zapomenutí, že Chruščov během svého politického vyvrcholení měl projev, jehož hlavní sdělením bylo, že ještě dnešní generace sovětských lidí bude žít v komunizmu. V něm řekl, že Sovětský svaz do deseti let předstihne USA v produkcii na dušu naselenija (ve výrobě na jednoho obyvatele) ve všech ukazatelích a během dalších deseti let bude zaveden komunizmus. Tak jsme se to museli učit, i když většina z nás tomu nevěřila. Asi o 10 let později jsem musel vyslechnout přednášku, teď už docenta Tvarůžka, o plánovitém řízení. V ní řekl, že plánovat se musí vědecky, ne takové chiméry, jako říkal Chruščov. „Vždyť to bylo směšný, soudruzi“, řekl doslova. Tak jsem se za něho styděl.

Tady jedna odbočka. Když jsem později nastoupil do práce, měl jsem staršího spolupracovníka, který měl sešit, který měl nadepsané stránky 1960, 1961, 1962... A vždy, když se objevil článek popisující, co je jak naplánováno, tak si ho vystřihl a k uvedenému roku nalepil. K roku 1966 tam měl nalepená slova písně, která obsahoval text: „Snad v roce šedesátém šestém, až bude v celém světě mír...“. K roku 1970 tam měl báseň, v níž se několikrát opakoval verš: „...to bude jednou po létech, snad v pětiletce páté...“ (Básně i písně byly tenkrát povinně optimistické). Na Silvestra vždy sešit vzal a přečetl, co se v uplynulém roce mělo dosáhnout a co bylo naplánováno na příští rok. Vždy tyto chiméry vzbudily smích. Teď zpět k marxistům.

Učitelé marx-len s oblibou říkali: „Faráři jen oblbují lidi, sami tomu nevěří.“ V době mého mládí bydlel ve vedlejším vchodu Dr. Segeťa, řádový kněz, který učil na filozofické fakultě olomoucké univerzity. Po roce 1948 byl spolu s ostatními kněžími, kteří na této univerzitě vyučovali, internován a bylo jim nabídnuto, za jakých podmínek mohou dále učit. Všichni zvolili druhou variantu, internaci, která se rovnala vězení bez soudu, později byli propuštěni a dostali práci na stavbách či v těžkém průmyslu. Pak přišel rok 1989. Na všech vysokých školách byla výuka marx-len zrušena. Vyučující nebyli hned propuštěni, ještě několik měsíců chodili do práce a nevykazovali žádnou činnost. Pak byly založeny v okolí různé nové univerzity a snad všichni na ně přešli učit. Klidně zahodili legitimace strany a učí pravý opak toho, co učili dříve.

Napadá mě jedna souvislost. Mnozí generálové Wermachtu po válce napsali paměti či s nimi byly udělány rozhovory. Několik generálů sdělilo, že po bitvě u Stalingradu přestali věřit ve vítězství Německa. Další uvedli, že ve vítězství přestali věřit po bitvě u Kurska. Po vylodění spojenců v Normandi už ve vítězství přestávali věřit i obyčejní důstojníci. Když spojenci začali pronikat do Německa, odešla Eva Braunová z alpského sídla do Berlína. Počátkem dubna 1945 napsala v bunkru pod říšským kancléřstvím kamarádce dopis, ve kterém vyjadřuje víru, že Německo vyhraje. V dubnu 1945 tuto víru ještě sdílelo mnoho prostých Němců. Poskočím dále. Četl jsem paměti mnohých našich lidí. Někteří napsali, že v komunizmus přestali věřit po procesu se Slánským či po dalších procesech. Mnozí další ztratili víru v komunismus po srpnu 1968. A jsou někteří, kteří si ji uchovávají do dneška.

Autor: Ladislav Jílek | úterý 6.3.2018 13:52 | karma článku: 30.21 | přečteno: 1180x

Další články blogera

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 588 | Diskuse

Ladislav Jílek

I já se vyjadřuji k Benešovi

Několik blogerů v souvislosti s datem 15. března se vyjádřilo k prezidentovi Edvardu Benešovi. Většinou ho hodnotili spíše negativně. Přidám svůj pohled.

19.3.2024 v 21:38 | Karma článku: 22.01 | Přečteno: 594 | Diskuse

Ladislav Jílek

Je 0,03% zanedbatelné množství?

Mnozí lidé popírají, že růst průměrné teploty způsobuje vypouštění CO2 do ovzduší a jsou alergičtí, když uslyší Green Deal.

1.3.2024 v 16:30 | Karma článku: 11.66 | Přečteno: 334 | Diskuse

Ladislav Jílek

Blíží se jaro

A to nás inspiruje k různým aktivitám. Cítíte již takové nutkání? Mám tady námět, který by třeba mohl někoho zaujmout.

28.2.2024 v 10:34 | Karma článku: 11.55 | Přečteno: 168 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 487 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2302 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 648 | Diskuse
Počet článků 418 Celková karma 18.48 Průměrná čtenost 522
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...