Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poznámky k Židům – 1. Historie ve starověku

Každoročně si 27. ledna připomínáme Mezinárodní den památky holocaustu. Při té příležitosti se objeví různé články a projevy.

Všechny jsou v pořádku, ale některé, možná podružné, věci mi v nich chybí, proto bych je zde doplnil. Prvně bych velmi stručně připomněl něco z historie tohoto národa.

Většinou se udává, že hebrejské kmeny začaly pronikat do země Kanaan (někdy se píše Kenaan) kolem roku 1200 př. n. l. Uvádí se, že mnozí Hebrejci tam byli již dříve a sídlili v městě Šekem i jinde. Vlastní izraelský stát vznikl až později. Nejvýznačnějšími králi byl David a jeho syn Šalomoun, který zemřel asi 931 př. n. l. Po jeho smrti se země rozdělila, odtrhlo se severní království, které v létech 734 až 732 dobyli v několika vlnách asyrští králové a velkou část obyvatel odvedli do zajetí. Tím zmizelo 10 z 12 izraelských kmenů. Roku 587 dobyli Babyloňané Jeruzalém a v několika vlnách odvedli obyvatele do babylonského zajetí. Pouze příslušníci kmene Benjaminova mohli zůstat. Ten byl ovšem méně početný, poněvadž ho příslušníci ostatních kmenů zdecimovali kvůli nemravnému životu, jak je popsáno v Bibli v posledních kapitolách knihy Soudců. Mnozí Izraelité utekli před deportací hlavně do Egypta. Od té doby až do dneška žije více Židů mimo vlastní stát. I když se roku 538 př. n. l. mohli Židé z babylonského zajetí vrátit, mnoho jich tam zůstalo. Do Izraele se mezi tím přistěhovali lidé ze sousedních zemí a přinesli tam svůj jazyk aramejštinu, která se zde udržela i po návratu Židů z babylonského zajetí. Hebrejština se od té doby používala pouze při bohoslužbách. Dnes se mluví aramejsky pouze v části Sýrie.

V roce 323 před n. l. dobylo oblast vojsko Alexandra Makedonského a do země začala pronikat řecká kultura. V roce 63 před n. l. zemi přičlenili ke své říši Římané. Židé během doby silně početně narostli. V roce 48 n. l. provedl císař Claudius sčítání obyvatelstva. V Římské říši žilo 70 milionů obyvatel, z toho 6 944 000 Židů. Tedy 10 %. Téměř výlučně žili ve městech jako řemeslníci či obchodníci. Více jich žilo ve východní části říše, například tvořili 40 % obyvatel Alexandrie. Tento velký nárůst se většinou vysvětluje vyšší porodností, Židé považovali děti za požehnání Hospodina. Když se posuneme hodně dále, až do doby, kdy se vedly matriky, pak z nich lze zjistit, že židovské rodiny měly vyšší počet dětí. Také byla u nich nižší dětská úmrtnost a Židé se dožívali vyššího věku, než většinové obyvatelstvo v dané oblasti. Podle některých historiků Židé v Římské říši prováděli misijní činnost a získávali mnoho proselytů. Jednak mnozí Nežidé viděli, že monoteismus stojí výše než polyteismus, jednak se mnohým mohl líbit způsob nažívání v židovských komunitách, kde se většina chlapců naučila číst a psát, Židé měli vlastní sociální systém apod. Někteří uvádějí, že jeden či dva císaři z rodu Flaviovců byli židé.

Pak však na Židy přišlo několik pohrom. V roce 66 vypuklo povstání Židů proti římské nadvládě, které trvalo několik let, bylo však nakonec krvavě potlačeno. Podle Tacita při něm padlo nebo bylo prodáno do otroctví 1 193 000 Židů. Jeruzalémský chrám byl zničen. Po dalším povstání v letech 133 až 135 byli Židé vyhnáni z Jeruzaléma a město bylo přejmenováno na Aelia Capitolina. Další pohromou bylo zničení Západořímské říše Germány. Tehdy došlo k poklesu počtu všech obyvatel, úbytek Židů v západní části říše byl však větší než úbytek ostatních obyvatel, drancování spíše přežili chudší obyvatelé na venkově, Židé žili výhradně ve městech, kromě malé oblasti v dnešním Řecku, kde žili jako zemědělci. Již před tím však došlo k úbytku Židů v souvislosti se vznikem křesťanství. Pro neznalé uvádím, že Ježíš a apoštolové byli Židé. Apoštolové prvně kázali Židům, teprve později se hlavně apoštol Pavel zaměřil na pohany.

Použitá literatura:
Bible
Wikipedie
Paul Johnson: Dějiny židovského národa, Rozmluvy 1995, ISBN 80-85336-31-6

Autor: Ladislav Jílek | úterý 2.4.2019 14:12 | karma článku: 22,54 | přečteno: 653x
  • Další články autora

Ladislav Jílek

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část II - Kolonie

Vzpomínám si, že v padesátých letech minulého století mnoho lidí na argument, že ve Francii, Velká Británii či jiné západoevropské zemi mají vysokou životní úroveň, odpovídal: „Díky koloniím mají vysokou životní úroveň.“

22.4.2024 v 11:10 | Karma: 20,38 | Přečteno: 547x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část I - Války

Již mnohokrát se stalo, že někdo přišel s novou myšlenkou, která chytla. Všem lidem bylo jasné, že to je ono, nadchli se pro ni, realizovali ji – a nakonec se ukázalo, že to nefunguje.

16.4.2024 v 17:36 | Karma: 15,29 | Přečteno: 472x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Poznámky k eutanazii

Vím, že většina lidí má vyhraněný názor na dobrovolné ukončení života. Pokud někdo na toto téma ještě chce vést úvahy, doporučuji zvážit níže uvedená fakta.

11.4.2024 v 12:57 | Karma: 14,66 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma: 24,52 | Přečteno: 715x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Jílek

I já se vyjadřuji k Benešovi

Několik blogerů v souvislosti s datem 15. března se vyjádřilo k prezidentovi Edvardu Benešovi. Většinou ho hodnotili spíše negativně. Přidám svůj pohled.

19.3.2024 v 21:38 | Karma: 22,93 | Přečteno: 739x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 421
  • Celková karma 18,35
  • Průměrná čtenost 521x
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.