Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poznámky k Židům 2 – Historie do osvícenectví

Po zániku Západořímské říše zůstalo asi největší sídlo židů v okolí řeky Eufrat. Říkalo se jim Babylonští Židé, i když tam v té době už byla Perská říše.

Měli tam i dvě významné školy. Po obsazení oblasti mohamedány jim začaly problémy, jedna z těch škol se však udržela až do 19. století. Talmud vznikl ve dvou verzích, jako Jeruzalémský a Babylonský talmud. Dále bylo hodně Židů v Galileji a v Egyptě.

Větší množství Židů se udrželo na území dnešního Španělska. I zde byli později pronásledování. Prvně od Vizigotů, později od křesťanů, kteří je nutili ke křtu. V roce 711 oblast začali úspěšně dobývat muslimové a Židé s nimi začali spolupracovat. Když mohamedáni dobyli město, předali správu města Židům a muslimské vojsko šlo dobývat další město. Židovské komunity tam vzkvétaly, v 10. století se Cordoba stala světovým střediskem židovské kultury. Když však do Španělska vtrhly kmeny Berberů, dobré časy skončily. Berbeři začali pronásledovat Židy a nutili je k přestupu na islám.

Židé jako obchodníci pronikali po celém světě. V 10. a 11. století začali obchodovat s Indií a Javou. (Slavná Britská Východoindická společnost vznikla až v roce 1600.) Židé se postupně usazovali v celé západní Evropě. Jejich počet narůstal v Anglii a brzy tam začalo jejich pronásledování. Nakonec je vyhnal Eduard I a v r. 1290 jim zakázal pobyt v Anglii.

Když v roce 1492 vyvrcholila reconquista, vydali Isabela a Ferdinand edikt, který Židům přikazoval přijmout křest nebo opustit zemi. (Prezident Beneš dal po 2SV Němcům jen jednu možnost.) Židovský vrchní rabín se nechal pokřtít. Někteří zastávají názor, že Kryštof Kolumbus byl pokřtěný Žid. Jeho Janovský původ zpochybňují tím, že neuměl italsky. Prokázáno je pouze to, že na lodi měl jednoho pokřtěného Žida, který znal mnoho jazyků. Doufal, že v Indii, kam hodlal doplout, mu poslouží jako tlumočník.

Mnoho Židů žilo v Německu. Přijali tam i němčinu, přesněji si z ní udělali jazyk jidiš. I v Německu občas propukly pogromy. Jeden z nich se přičítá Karlu IV. Luther se na Židy obrátil několika spisy, kterými je zval ke vstupu k protestantům. Když nereagovali, vydal v roce 1534 spis O židech a jejich lžích, v němž vybízel k jejich vyhnání. Z mnohých měst pak byli Židé vyhnání. Většinou odešli do Haliče a na Ukrajinu, jejich počet na východě Evopy rychle narůstal.

Na počátku 16. století zřídili v Benátkách pro Židy uzavřenou čtvrť zvanou ghetto. Tento model se používal již dříve, například ho využívala k oddělení Židů města v islámských zemích. V Evropě se tento model rozšířil.

V roce 1648 vypuklo povstání Bohdana Chmelnického. Wikipedie uvádí, že při něm bylo zabito několik desítek tisíc Židů, židovské kroniky však uvádějí 100 000 obětí z řad Židů. Mnoho Židů se spasilo útěkem do různých zemí včetně Anglie, kde se zapomnělo na zákaz vydaný Eduardem I.

Rusko nedovolovalo pobyt Židů na svém území. Když však v 18. století došlo k trojímu dělení Polska, octlo s na území Ruska více jak milion Židů. Vymezili jim tedy gubernie, ve kterých mohli žít a zakázali jim cestovat.

Různých pronásledování a diskriminování Židů byl v průběhu dějin mnoho. Několikrát se stalo, že některý panovník vyhlásil vyhnání Židů, na svém dvoře však měl Žida jako osobního lékaře nebo finančníka a toho se vyhnání netýkalo. Nakonec i Hitler řadě Židů, například Dr. Megelemu či některým generálům, udělil pardon a zůstali ve funkcích.

Židé nebyli rovnoprávnými občany, projevovalo se to mimo jiné tím, že nemohli být vojáky. Například při obraně Prahy či Brna na konci Třicetileté války všichni bojeschopní muži bránili města na hradbách, z Židů však vytvořili čety pro hašení požárů. Na druhé straně však bylo třeba během Třicetileté války veliké armády zásobovat. Stravu a výstroj pro vojáky, krmivo pro koně a samozřejmě zbraně, to vše obstarávali Židé. A ještě něco, starali se, aby vojsko dostávalo pravidelně žold. Vezměme bitvu na Bílé Hoře. Stavovské vojsko čekalo na žold (stavy nesvěřili starost o vojsko Židům). Část vojsk placená moravskými pány na tom byla lépe. Před bitvou nikdo ke stavovskému vojsku nepromluvil ve smyslu, že bojují za svatou věc…atd., jak bylo tenkrát zvykem, protože se bál pokřiku: „Kde je žold?“. Někteří velitelé pluku se ani nedostavili k vojsku. Podle toho to dopadlo. Již Rudolf II. zřídil funkci „dvorního Žida“. Stal se jim Šemuel (Marek) Maisl. Maislova synagoga nese jeho jméno. Rudolfovi obstarával umělecká díla a vědecké přístroje a hlavně zásoboval vojsko ve válce proti Turkům. Ferdinandovi II. tuto funkci vykonával Baševi. Židé se starali o zásobování i u francouzského či švédského vojska.

Později za Napoleonských válek obstarávali jednotlivým panovníkům finance opět Židé. Tehdy se dostali do popředí Rotschildové a další.

Autor: Ladislav Jílek | středa 3.4.2019 13:56 | karma článku: 22,75 | přečteno: 709x
  • Další články autora

Ladislav Jílek

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část II - Kolonie

Vzpomínám si, že v padesátých letech minulého století mnoho lidí na argument, že ve Francii, Velká Británii či jiné západoevropské zemi mají vysokou životní úroveň, odpovídal: „Díky koloniím mají vysokou životní úroveň.“

22.4.2024 v 11:10 | Karma: 20,38 | Přečteno: 545x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část I - Války

Již mnohokrát se stalo, že někdo přišel s novou myšlenkou, která chytla. Všem lidem bylo jasné, že to je ono, nadchli se pro ni, realizovali ji – a nakonec se ukázalo, že to nefunguje.

16.4.2024 v 17:36 | Karma: 15,03 | Přečteno: 470x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Poznámky k eutanazii

Vím, že většina lidí má vyhraněný názor na dobrovolné ukončení života. Pokud někdo na toto téma ještě chce vést úvahy, doporučuji zvážit níže uvedená fakta.

11.4.2024 v 12:57 | Karma: 14,66 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma: 24,52 | Přečteno: 715x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Jílek

I já se vyjadřuji k Benešovi

Několik blogerů v souvislosti s datem 15. března se vyjádřilo k prezidentovi Edvardu Benešovi. Většinou ho hodnotili spíše negativně. Přidám svůj pohled.

19.3.2024 v 21:38 | Karma: 22,93 | Přečteno: 739x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  16:13

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  16:10

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ÓČKO rozšiřuje spolupráci s influencery, odemyká jejich prémiový obsah

24. dubna 2024

ÓČKO prohlubuje spolupráci s předními českými videomakery a podcastery. V novém projektu O UNLOCKED...

Z léčebny za odměnu do fast foodu. Obézních dětí přibývá, i kvůli rodičům

24. dubna 2024

Premium Dětí s obezitou přibývá. „Z naší praxe nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla lepšit, spíše...

  • Počet článků 421
  • Celková karma 18,32
  • Průměrná čtenost 521x
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.