Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poznámky k Židům 7 - Dodatek

Často se v souvislosti s holocaustem říká: „To se nesmí opakovat!“ Je dobře, že si to říkáme, není však dobře, že si myslíme, že hrůzám hromadného vraždění dokážeme zabránit. Připoměňme si některé případy.

Po válce Stalin dál posílal lidi do gulagů a soudní procesy, při nichž byli nevinní posíláni na smrt, se rozšířily i do dalších zemí, v nichž se komunisté dostali k moci. Počet Stalinových obětí se odhaduje na 20 milionů. Solženicyn v knize Souostroví Gulag však zastává vyšší počet. Pak začala v Číně kulturní revoluce, která stála život asi 70 milionů lidí.

V roce 1967 vyhlásila nezávislost Biafra, Ihned proti ní zasáhla vojska Nigérie, zásah byl veden velmi krutým způsobem, podle Wikipedie zahynulo několik milionů lidí, Encyklopedie Britanica uvádí ztráty Biafřanů v rozmezí 0,5 až 3 miliony.

V létech 1975 až 1979 v Kambodži vládli Rudí Khmérové a zavraždili asi 3 miliony lidí.

V roce 1975 Indonésie obsadila Východní Timor a nastaly tvrdé represe. Je to jediný stát, kde po více jak 20 letech represí nakonec zasahovala OSN, během to doby zahynulo 100 000 osob ze 700 000 obyvatel. Některé zdroje uvádějí počet obětí vyšší.

V roce 1994 se ve Rwandě vystupňovala občanská válka mezi Huty a Tutsii a bylo asi 800 000 mrtvých během pouhých 100 dnů.

Tento výčet je samozřejmě neúplný. Nelze jednotlivé případy poměřovat a porovnávat utrpení lidí. Lze však konstatovat, že ve všech případech byla těmto událostem věnována malá pozornost, většina lidí je přehlížela a ti, které tyto krutosti nenechávaly lhostejnými, nevěděli, co dělat. OSN, která byla založena právě proto, aby řešila konflikty, se ukázala ve většině případů jako bezzubá.

Asi se shodneme na tom, že je třeba zabránit tomu, aby se k moci dostaly krvežíznivé skupiny či jedinci. Problém je v tom, že se lidé většinou nejsou schopni jejich nebezpečí rozpoznat předem. Když si přečteme vyjádření různých význačných osob k Hitlerovi na počátku jeho kariéry, pak se musíme divit, kolik známých osobností o něm mluvilo jako o naději pro Německo či podobně a jak málo osob před ním varovalo. Podobně když na počátku 70. let minulého století sílili komunističtí partyzáni v jihovýchodní Asii, většina známých osobností říkala: „Američané by měli odejít a ponechat Vietnamce, Kambodžany a Laosany, aby si uspořádali svoje poměry tak, jak jim to vyhovuje.“ Když pak Američané odešli, komunisté se ujali vlády a začalo to. Z Vietnamu lidé hromadně prchali na bárkách. Ti co měli štěstí a nestali se obětí pobřežní hlídky či bouře, přistávali na Filipínách. A v Kambodži komunisté rozpoutali nepředstavitelný teror a genocidu. Konec učinil zásah komunistů z Vietnamu. Nikde však nenásledoval rozbor, nikdo se nesnažil najít odpověď: Jak k tomu mohlo dojít? Dalo se tomu předejít. Nebylo to možné ukončit dříve? Proč selhalo OSN?  Jak tomu příště zabránit? Naopak: Na ČT jsem v posledních 2 – 3 létech viděl tři cestopisné filmy z jihovýchodní Asie, ve kterých se mluvilo o Ho Či Minově stezce. Jeden byl přímo věnován pouze této stezce. Ve všech třech byli oslavováni partyzáni  kteří ji udržovali v provozu navzdory americkým náletům, aby pro ní proudila pomoc ze severu. Ani v jednom z těch tří filmů nebyla zmíněna genocida v Kambodži.

Komunisté i fašisté se mnohdy dostali hladce k moci tím, že zvítězili ve volbách. Měli líbivé programy, mluvili o míru a blahobytu. Zaštitovali se vědeckostí: komunisté mluvili o „vědecky“ dokázaném faktu vývoje společnosti ke komunizmu, fašisté mluvili o „vědecky“ dokázaném faktu vývoje člověka směrem k nadčlověku. Na vědeckost moderní člověk slyší, tomu věří. Ovšem ďábel je skrytý v detailu. Některým lidem zablikala kontrolka, když narazili na třídní nenávist a třídní boj hlásaný komunisty, některým nezablikala. Stejně tak antisemitské názory fašistů byly pro někoho varovným signálem a pro jiného nikoliv. Výsledkem bylo, že fašisté i komunisté zvítězili v oblastech s vyšším podílem bezvěrců. V Bavorsku a na Slovensku v rozhodujících volbách vyhráli demokraté. Je to logické. Všichni lidé touží žít v harmonické společnosti. Věřící věří, že podmínkou takové společnosti je, že lidé žijí podle božích přikázání. Nevěřící zase věří na systém uspořádání společnosti a komunisté i fašisté takový systém nabízeli.

Je nutné připustit, že fašizmus i komunizmus byl v každé zemi dosti specifický, v některé zemi se oběti počítají na miliony, v jiné „jen“ na tisíce. Italský fašizmus byl mnohem mírnější než německý a španělský fašizmus byl nejmírnější. Franko nezapojil Španělsko do 2. Světové války. Za občanské války se dokonce republikáni chovali krutěji než fašisté. V jedné vesnici například ukřižovali faráře a ministranty na dveřích kostela. Dnes se vede beatifikační proces těchto mučedníků. Jsem zvědav, zda bude tento krutý čin u nás připomenut, pokud budou prohlášení za blahoslavené, a zda bude uvedeno, že je umučili čeští interbrigadisté.

Dvacáté století tedy přineslo řadu genocid. Nevím, jestli bylo horší než devatenácté století. V 19. století zahynulo mnoho indiánů. Nejvíce z nich zemřelo na nakažlivé choroby, které tam Evropané zavlekli. Nejhorší byly spalničky. Mnoho zemřelo následkem alkoholu. Bylo sice zakázáno alkohol indiánům prodávat, ale mnozí obchodníci to nerespektovali a směňovali lahev alkoholu za kožešinu, kterou pak s velkým ziskem prodali v Evropě. Jen malá část indiánů byla zastřelena. V Latinské Americe přežilo mnohem více indiánů než v Severní Americe. Někteří to považují za genocidu, jiní ne. Genocidou rozhodně bylo ponechání Irů bez pomoci, když v letech 1845 až 1859 propukl hladomor následkem špatné úrody. Zemřelo při něm asi milion osob. Irsko bylo tenkrát součástí Velké Britanie a Irové odmítali přijmout anglikánskou víru.

Hledání odpovědi na otázku, proč k tomu došlo, je vždy pro nějaké skupiny nepříjemné, asi proto se to neprovádí

Chtěl jsem seriál o Židech zakončit nějak optimističtěji, nepodařilo se mi to.

Autor: Ladislav Jílek | čtvrtek 9.5.2019 10:26 | karma článku: 18,46 | přečteno: 451x
  • Další články autora

Ladislav Jílek

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část II - Kolonie

Vzpomínám si, že v padesátých letech minulého století mnoho lidí na argument, že ve Francii, Velká Británii či jiné západoevropské zemi mají vysokou životní úroveň, odpovídal: „Díky koloniím mají vysokou životní úroveň.“

22.4.2024 v 11:10 | Karma: 20,38 | Přečteno: 548x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část I - Války

Již mnohokrát se stalo, že někdo přišel s novou myšlenkou, která chytla. Všem lidem bylo jasné, že to je ono, nadchli se pro ni, realizovali ji – a nakonec se ukázalo, že to nefunguje.

16.4.2024 v 17:36 | Karma: 15,29 | Přečteno: 472x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Poznámky k eutanazii

Vím, že většina lidí má vyhraněný názor na dobrovolné ukončení života. Pokud někdo na toto téma ještě chce vést úvahy, doporučuji zvážit níže uvedená fakta.

11.4.2024 v 12:57 | Karma: 14,66 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma: 24,52 | Přečteno: 715x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Jílek

I já se vyjadřuji k Benešovi

Několik blogerů v souvislosti s datem 15. března se vyjádřilo k prezidentovi Edvardu Benešovi. Většinou ho hodnotili spíše negativně. Přidám svůj pohled.

19.3.2024 v 21:38 | Karma: 22,93 | Přečteno: 739x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:44

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Prokletím očkování možná je, že chrání proti smrtelným chorobám, míní Válek

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. Jednou z cest, jak se proti nemoci chránit, je...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:41

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 421
  • Celková karma 18,35
  • Průměrná čtenost 521x
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.