Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Historie zpracování kovů – železnice

Již slovo železnice ukazuje na souvislost s železem. Skutečně, rozvoj kolejové dopravy šel ruku v ruce s rozvojem zpracování kovů.

Kolejová doprava se začala uplatňovat již od 16. století v rudných dolech v Německu a v Anglii při přepravě vytěžených hornin. V těsných chodbách se používaly malé vozíky a vozači museli se značnou námahou tlačit vozíky s malými koly po nerovném terénu. Námahu si ulehčovali tím, že na zem kladli prkna a fošny, po kterých jezdily vozíky snadněji. Každý, kdo na stavbě převážel na kolečku materiál, ví, jaký je rozdíl jet po běžném terénu a po prkně. Jako výhodné řešení se na těch šachtách ukázalo položit na zem trámy a z boku na ně přibít prkénka, vozík pak nemohl z trámu spadnout. Od toho byl už jen krok k použití kovových kolejnic, což vedlo ke značnému snížení tření a ke zvýšení výkonu vozačů. Tyto kolejnice taky měly vyšší životnost než dřevěný trám. Později se začaly kolejové dráhy uplatňovat i na povrchu. Vozy táhly koně, proto se jim říkalo koňské dráhy a sloužily k dopravě osob i materiálu.

Prvé kolejnice měly tvar širokého žlábku. Na zem se položily příčné pražce, na ně se daly podélné trámy a na tyto trámy se položily litinové kolejnice tvaru širokého žlábku. Angličané tvrdí že to bylo v 18. století v anglických dolech, Němci tvrdí že v německých dolech to bylo o 100 let dříve.

Žlábková kolejnice

Občas se stalo, že do žlábků napadal materiál, a když pak na takové místo najel vozík, docházelo k vykolejení. Částečným řešením byly úhelníkové kolejnice, které se používaly od r. 1776. Rovněž byly upevněné na podélných nosných trámech.

Úhelníková kolejnice

Výhodnějším řešením byly ploché kolejnice, které vyžadovaly opatřit kola vozíků obručemi s okolkem nebo použít litinová kola s okolkem. I tyto kolejnice se většinou odlévaly.

Dvě provedení ploché kolejnice a) prostá kolejnice a žlábkové litinové kolo, b) plochá kolejnice s přírubami a kolo s nákolkem

Koňská dráha z Českých Budějovic do Lince, jejíž první úsek byl uveden do provozu v r. 1827, měla prosté ploché kolejnice. I od plochých kolejnic se brzo ustoupilo, poněvadž vyžadovaly podélný podkladní trám. Hledal se tvar kolejnice, který by měl dostatečnou tuhost v ohybu a nevyžadoval nosný trám. Prvým řešením byla kolejnice s rybím břichem.

Litinová kolejnice s rybím břichem

Tyto kolejnice se odlévaly z litiny v délkách okolo jednoho metru. Malá délka a křehkost - to byly jejich hlavní nevýhody. Již v 18. století se budovaly prvé válcovny. Byly poháněné vodním kolem a později parním strojem a válcovaly se na nich čtyřhranné a kruhové ocelové tyče. V roce 1790 byla vybudována prvá válcovna pro válcování úhelníků. V 19. století se začalo s válcováním ocelových kolejnic. V r. 1820 si nechal britský vynálezce patentovat válcování celových kolejnic s rybím břichem. Navržená stolice měla excentrický hotovní kalibr, počátek a konec metrové kolejnice v něm měl mít sníženou výšku. Brzy se však přišlo na to, že na válcovně je možné vyrábět kolejnice větších délek, což přináší mnohé výhody. Samozřejmě šlo o kolejnice konstantního průřezu, ocelová kolejnice s rybím břichem byl spíše jen výstřelek. Nejdříve se začaly válcovat hřibové nebo též stojinové kolejnice, jejich výroba je doložena k r. 1835. Bylo sice možné je válcovat ve větších délkách, ovšem jejich upevňování k pražcům bylo náročné. Tento typ kolejnice se používal i u nás.

Hřibová neboli stojinová kolejnice

 

Jen o málo výhodnější byly dvouhlavé kolejnice podle, které se objevily v r. 1839. Její válcování bylo díky souměrnému tvaru snadnější a mohly se po opotřebení otočit, měly tedy dvojnásobnou životnost. Jejich upevňování však bylo stejně obtížné.

Dvouhlavá kolejnice

Snadné upevňování k pražcům bylo dosaženo u dalších typů kolejnic.

Některé typy válcovaných kolejnic, které se snadno upevňovaly a) úhelníková, b) mostová, c) Balowova

Celkem logicky se sáhlo ke tvaru úhelníku, jehož válcování již bylo v té době zvládnuto. Tato kolejnice se sice snadno upevňovala, jízdní plocha však byla úzká, což byl závažný nedostatek, záhy se od nich upustilo. (Za zmínku stojí, že v průběhu 2. Světové války na území Sovětského svazu obsazeného Wermachtem působilo mnoho partyzánských oddílů. Mezi časté akce těchto partyzánů patřily sabotážní akce na železničních tratích. V mnohých oblastech se nedostávaly kolejnice, proto se na poškozených úsecích nouzově používaly úhelníky.) V r. 1842 se objevila tzv. mostová kolejnice, která se také nazývala dutá nebo Brunelova kolejnice. Jízdní plocha byla u ní dostatečně široká a dobře se upevňovala. Problémem však byl její válcování, přesněji nízká životnost válců. Na jednom válci musel být výstupek (hřeben) kterým se tvarovala dutina. Jelikož výstupek byl úzký, ohříval se na vysoké teploty a to snižovalo životnost válců. Proto se v r. 1853 objevila tzv. Barlowova kolejnice, která měla výrazně větší šířku, a díky tomu se výstupek na válcích neohříval na tak vysoké teploty. Koncem 19. století se začínají objevovat hruškové kolejnice a po nich širokopatní kolejnice.

Zdokonalené kolejnice a) hrušková, b) širokopatní

Oba typy se rovněž snadno upevňovaly a navíc mají nižší hmotnost. Větší úsporu hmotnosti přinášela širokopatní kolejnice, která se používá dodnes. Její tvar byl navržen již dříve, problémem bylo najít vhodný způsob válcování.

U kolejnice se požaduje dobrá odolnost vůči opotřebení, dělají se z oceli s obsahem uhlíku 0,6 až 0,7 %. Jejich kvalita se se někdy zvyšuje kalením hlav.

Po vyválcování kolejnice chladnou na chladnících a prohnou se jako luk. Je to způsobeno tím, že tenké patky chladnou rychleji, to vede ke zkrácení kolejnice a nepatrnému napěchování ještě teplé hlavy.  Nakonec chladne hlava, zkrátí se a tím se kolejnice prohne. Širokopatní kolejnice sice silně převažují, přesto se používají i další typy kolejnic.

Speciální kolejnice a) jazyková, b) jeřábová, c) žlábková, d) bloková

Jazykové a jim podobné srdcovkové kolejnice mají nižší stojinu. Jazyková kolejnice je pohyblivá kolejnice na výhybce. Klouže po stoličkových podkladnicích proto má menší výšku. Na jednom konci se výška stojiny kovářským prodlužováním zvýší, aby ji bylo možné napojit na běžnou kolejnici, na druhém konci se vytvoří špice. Srdcovkové kolejnice se ohýbají a vytváří se z nich srdcovka výhybky.

Jeřábové kolejnice se pokládají na jeřábovou dráhu, nejsou zatěžovány na ohyb. Žlábkové kolejnice se používají při budování tramvajových tratí v ulicích, kde jsou zapuštěné do vozovky. Dnes se tramvajové kolejnice mohou pokládat na betonové bloky, vznikla tak bloková kolejnice, která se velmi podobá prvým kolejnicím, které se upevňovaly na dřevěné trámy.

Nejrozšířenější jsou ty širokopatní kolejnice, jejichž tvar je již dlouhou dobu ustálený, postupně se však zvyšovala dodávaná délka. Dnes mnozí výrobci nabízejí kolejnice v délce 120 metrů. U nás je Třinecké železárny vyrábějí v délce až 75 metrů. Je s tím problém při dopravě. Každý konec kolejnic se položí na jeden vagón na otočnou podložku. Když jede takováto souprava, musí být v protisměru volno, protože v levotočivé zatáčce převážené kolejnice vytvoří tětivu oblouku, čili se dostanou nad sousední kolej.

Pokládání delších kolejnic je produktivnější. Kolejnice se totiž svařují, říká se tomu bezstykové koleje. Začalli s tím v 50. letech minulého století v USA. My starší pamatujeme, jak to dříve ve vlacích klepalo, protože se v místě styku nechávaly dilatační spáry. A dnes se délka kolejnic s teplotou nemění? Mění. Ovšem ocel je pružná: lze ji prodloužit či zkráti až do meze pružnosti (nejméně o 0,2 %) a po odlehčení se vrátí do původní délky. Rozdíl v délce kolejnice v létě a v zimě je menší, než odpovídá mezi pružnosti. Kolejnice proto musí být řádně upevněné, protože v nich vzniká velké pnutí. V létě, kdy se chtějí prodlužovat, to může vést až k vybočení kolejnice.

Pitomé kolejnice, a já jsem o nich napsal takový dlouhý blog, ačkoliv si říkám, že budu psát jen krátké.

Autor: Ladislav Jílek | sobota 10.8.2019 18:58 | karma článku: 23,48 | přečteno: 575x
  • Další články autora

Ladislav Jílek

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část II - Kolonie

Vzpomínám si, že v padesátých letech minulého století mnoho lidí na argument, že ve Francii, Velká Británii či jiné západoevropské zemi mají vysokou životní úroveň, odpovídal: „Díky koloniím mají vysokou životní úroveň.“

22.4.2024 v 11:10 | Karma: 20,38 | Přečteno: 545x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část I - Války

Již mnohokrát se stalo, že někdo přišel s novou myšlenkou, která chytla. Všem lidem bylo jasné, že to je ono, nadchli se pro ni, realizovali ji – a nakonec se ukázalo, že to nefunguje.

16.4.2024 v 17:36 | Karma: 15,03 | Přečteno: 470x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Poznámky k eutanazii

Vím, že většina lidí má vyhraněný názor na dobrovolné ukončení života. Pokud někdo na toto téma ještě chce vést úvahy, doporučuji zvážit níže uvedená fakta.

11.4.2024 v 12:57 | Karma: 14,66 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma: 24,52 | Přečteno: 715x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Jílek

I já se vyjadřuji k Benešovi

Několik blogerů v souvislosti s datem 15. března se vyjádřilo k prezidentovi Edvardu Benešovi. Většinou ho hodnotili spíše negativně. Přidám svůj pohled.

19.3.2024 v 21:38 | Karma: 22,93 | Přečteno: 739x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 421
  • Celková karma 18,32
  • Průměrná čtenost 521x
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.