Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řídí svět síly v pozadí?

V poslední době nějak často slýchám, že všechno řídí nějaké mocné síly z pozadí. I z některých blogů to tak vypadá. Mnoho inteligentních lidí si myslí, že koronavirus byl vyroben uměle a úmyslně vypuštěn.

Prvně bych namítl, že skupiny, které označujeme za temné zákulisní síly, zdaleka nejsou tak jednotné. Třebas bankéři, kterým se přisuzuje leccos: Američtí bankéři mají zpravidla jiné zájmy než ředitelé čínských bank. Ani bankéři jednoho státu nejsou ve všem jednotní. Kdybychom podrobně zkoumali například jenom zájmy amerických bank, zjistili bychom, že jsou v mnoha bodech protichůdné.

Jiní říkají, že za všechno mohou Židé. Ovšem mezi Židy najdeme zástupce všech politických směrů od levice po pravici. Pokud jde o majetkové rozvrstvení, jsou mezi nimi rovněž všechny vrstvy. Ani nábožensky nejsou jednotní: Jsou mezi nimi od ultraortodoxních až po ateisty. Těch ateistů je prý mezi nimi ještě více než mezi Čechy. Ani ti věřící Židé jsou nejednotní, v Jeruzalémě jsou dva vrchní rabíni, jeden safardský, druhý aškenázský.

Jiní považují za skrytou sílu zednáře. Ale ani ti nejsou jednotní: V únoru 1917 svrhli cara demokratické síly, v jejich čele stál Kerenskij a hrabě Lvov, oba svobodní zednáři. V říjnu (podle jejich kalendáře) je svrhli bolševici vedení Leninem, který byl svobodným zednářem ve Švýcarsku.

Když v roce 1936 vypukla občanská válka ve Španělsku, byli svobodní zednáři jak ve vedení republikánů, tak na straně Franca. Většina svobodných zednářů však byla proti válce, snažili se dosáhnout smíru, marně.

Občas se stane, že se síly v pozadí shodnou, pak skutečně krátkou dobu jdou dějiny jejich směrem, brzy však dojde k efektu, který bych nazval „boj o řízek“. Graficky je znázorněn na obrázku.

Muži se přetahují o řízek

Kolem stolu je sedm mužů A až G. Na stole je řízek, pánové do něho zabodnou vidličky a snaží se ho přitáhnout k sobě. Pánové A, B a C jsou silnější než ostatní a táhnou řízek na svoji stranu. Když se k nim řízek přiblíží, tak pán C najednou zjistí, že pán A, který byl původně na jeho straně, teď tahá proti němu. Něco podobného s v dějinách opakovalo nesčíslněkrát. Například husité, když zdárně odrazili všechny výpravy křižáků a po Bitvě u Domažlic 1431 se už proti nim nikdo neodvážil, se začali štěpit a v roce 1434 panská jednota spolu s pražskými husity porazila tábority a sirotky. Definitivní konec táborských znamenal rok 1452, kdy Jiří z Poděbrad dobyl Tábor. Ovšem ani vítězství pražských husitů nebylo trvalé, následovaly další přesuny, což lze charakterizovat například tím, že šest dětí Jiřího z Poděbrad přestoupilo ke katolíkům. Podobný jev, rozštěpení do více směrů či vzájemné boje mezi vítězi, lze pozorovat téměř po každé vítězné revoluci.

Lidská společnost je tak členitá a složitá, že všechny události dopadnou jinak, než to někdo naplánoval. Projděme si 20. století.

Rakousko-Uhersko mělo velký problém se Slovany: bylo jich více než Němců a navíc je Srbsko podněcovalo, aby se osvobodili od nadvlády Rakouska (a přešli pod jeho křídla).  Srbsko mělo smlouvu s Ruskem, cítilo se silné. Češi a Poláci chtěli samostatné státy. To vše činilo Vídni velké problémy. Německo zase postrádalo kolonie. V době velkých zámořských objevů bylo Německo rozdrobeno na desítky státečků a nemohlo financovat zámořské výpravy. Na tajných jednáních (některá prý probíhala na zámku v Kroměříži) němečtí a rakouští politici domluvili spolupráci a rozhodli se začít tím, že na hranicích Srbska udělají manévry, které budou demonstrovat sílu Rakouska v této oblasti. Pro případ, že by byl císař František Josef proti jejich plánům, začali kontrolovat jeho poštu. Plán jim vyšel lépe, než čekali. Na závěr manévrů byla přehlídka, na níž byl přítomen následník trůnu s chotí a ty tam zastřelil student G. Princip podporovaný Srbskem. Záminka k válce proti Srbsku byla na světě. Vše tedy šlo podle plánu. V tomto okamžiku přišel na císaře Františeka Josefa dopis od papeže Pia X., který ho velmi naléhavě žádal, aby se nepouštěl do války. Generálové nedovolili tento dopis předat císaři. Historici soudí, že kdyby ho císař dostal, asi by si válku rozmyslel. Generálové to měli vše promyšleno a válka vypukla. Papež Pius X. zemřel dne 9. srpna 1914. Říkalo se, že se nemohl vyrovnat s tím, že se mu nepodařilo zabránit vypuknutí války. Po čase to však přestalo jít podle plánu generálů: Na stranu Srbska se přidalo Rusko, Itálie se nakonec taky postavila proti. Po čase se Rakousko dostalo na frontě do velkých těžkostí. Pomohla mu již zmíněná únorová revoluce v Rusku. V jejím čele stál Kerenskij (ředitel gymnázia v Petrohradě, na kterém před časem studoval i Lenin) a hrabě Lvov. Ti to měli také dobře vymyšleno, podařilo se. Cara nahradila prozatímní vláda. Po čase se v Rusku situace konsolidovala a jejich armáda zase začala bojovat. Rakousko a Německo usoudily, že by to chtělo ještě jednu revoluci v Rusku a tu by mohl udělat Lenin. Převezli ho ze Švýcarska na lokomotivě v doprovodu tajných agentů do Finska. Do Petrohradu už přešel sám a revoluci provedl. A ruští vojáci zase přestali válčit. A vývoj šel teď podle Leninových plánů. Ovšem postřelila ho jeho zhrzená milenka (o tom, kdo za ni stál, se jen spekuluje) a vedení převzal Stalin. Výsledek byl, že z ústředního výboru komunistické strany, tenkrát měla zkratku VKS(b), byla naprostá většina postupně popravena nebo různě odstraněna a převzali to další.

Takto by se dalo pokračovat … přeskočme padesát let. V Ruské komunistické straně existuje skupina okolo Gorbačova. Skupina se začala tvořit již v době, kdy vysoce inteligentní Gorbačov studoval na vysoké škole politické v Moskvě. Kolegové studenti ho uznávali. Nejvíce se přátelil s dalším výborným studentem Ševarnadzem z Gruzie. Už tam začínají osnovat, „co by to chtělo“, aby se Sovětský svaz stal skutečně světovou jedničkou i na poli ekonomie. Po nějaké době působení v oblasti se skutečně tato parta dostala do čela a začali realizovat to, co už začali vymýšlet jako studenti. Zpočátku jim to šlo podle plánu. Ale pak se to zhatilo a Sojuz se rozpadl, to rozhodně neměli v plánu.

Můžeme zkoumat pozadí všech událostí a zjistíme, že mnohé skutečně probíhaly tak, jak to někdo naplánoval, ale jen chvíli. Třebas tomu Srbskému království to po Prvé světové válce vyšlo: vzniklo jakési spojené království Srbska, Chorvatska, Bosny, Hercegoviny…atd. Až později se to nazvalo Jugoslávie. Ten srbský král, myslím se jmenoval Petr, brzy zemřel. Vládl jeho syn Alexandr. Ten jel po čase na návštěvu do Francie, tam ho zastřelil atentátník. Prý vyslaný Bulharskem. S tím měli spor ohledně části Makedonie. Králem se stal jeho syn Petr, který byl tehdy ještě dítě. Vládla místo něho rada. A pak přišla druhá světová válka a konec Jugoslávie již všichni známe. I plány našich politiků vyšly: Vzniklo Československo. Také již patří minulosti.

Jistě je mnoho sil, které by chtěly řídit svět, pokud se to některé z nich podaří, pak z pohledu historie je to jenom na chvilku.

Autor: Ladislav Jílek | pátek 18.9.2020 21:46 | karma článku: 19,39 | přečteno: 519x
  • Další články autora

Ladislav Jílek

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část II - Kolonie

Vzpomínám si, že v padesátých letech minulého století mnoho lidí na argument, že ve Francii, Velká Británii či jiné západoevropské zemi mají vysokou životní úroveň, odpovídal: „Díky koloniím mají vysokou životní úroveň.“

22.4.2024 v 11:10 | Karma: 20,39 | Přečteno: 552x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část I - Války

Již mnohokrát se stalo, že někdo přišel s novou myšlenkou, která chytla. Všem lidem bylo jasné, že to je ono, nadchli se pro ni, realizovali ji – a nakonec se ukázalo, že to nefunguje.

16.4.2024 v 17:36 | Karma: 15,29 | Přečteno: 473x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Poznámky k eutanazii

Vím, že většina lidí má vyhraněný názor na dobrovolné ukončení života. Pokud někdo na toto téma ještě chce vést úvahy, doporučuji zvážit níže uvedená fakta.

11.4.2024 v 12:57 | Karma: 14,66 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma: 24,52 | Přečteno: 715x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Jílek

I já se vyjadřuji k Benešovi

Několik blogerů v souvislosti s datem 15. března se vyjádřilo k prezidentovi Edvardu Benešovi. Většinou ho hodnotili spíše negativně. Přidám svůj pohled.

19.3.2024 v 21:38 | Karma: 22,93 | Přečteno: 739x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 421
  • Celková karma 18,35
  • Průměrná čtenost 521x
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.