Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Konzumní demokracie

Žijeme v konzumní společnosti a to ovlivňuje náš společenský systém více, než jsme si ochotni připustit.

Konzumní člověk staví ve svém životě na prvé místo konzum všeho: jídla, nápojů, sexu, kulturních zážitků, cestovatelských zážitků a taky třeba konzumaci drbů. K dosažení tohoto konzumu je ochoten slevit z morálky. Někdo je ochoten slevit více, někdo méně. Například, když jde o děti a jejich budoucnost, většina lidí se nerozpakuje dát úplatek. Na školy uměleckého zaměření se dostávají děti, které braly (placené) hodiny u některého člena přijímací komise nebo u nějakého kamaráda od člena přijímací komise. Je i dost lidí, kteří kvůli sexuálnímu požitku jsou ochotni porušit manželskou věrnost, zakrývat ji lží…atd. Je dost lidí, kteří berou úplatek za přiklepnutí zakázky. Pokud dobře znáte majitele stavební firmy, možná se vám svěřil, že za většinu zakázek, které získá, musí dát úplatek. Jinak by neměl pro své zaměstnance práci. Nějakou dobu jsem měl v práci na starosti zařizovat nějaké akce a k tomu jsem objednával materiál a služby za několik set tisíc korun za rok, tedy nic moc. Tehdy mne navštívil bývalý kolega, se kterým jsem na předchozím pracovišti sdílel roky stejnou kancelář. Shodou okolnosti dělal podobnou práci s trochu větším obratem. Radil mi, že mám zakázky udělovat tak, aby z toho bylo 10 % pro mne, že to je běžné. Druhý bývalý kolega se stal ředitelem dosti velké firmy. „Vyházel jsem celé nákupní oddělení, všichni brali provize,“ řekl mi asi po roce svého působení na tomto postu.

Druhým znakem konzumní společnosti je, že se lidé rozhodují na základě reklam. Jen málo lidí, když si chce koupit nějakou věc, sežene si parametry příslušného krámu, porovná je s cenou a zkušenostmi, které mají známí, a pak se rozhodne. Většina je při svém rozhodování ovlivněna reklamami, vyhlášenými slevami apod. Kdyby tomu tak nebylo, výrobci by nedávali tak velké peníze na reklamy. V lékárně vám řeknou: „Tyto dva vitaminózní přípravky mají v podstatě stejné složení. Jeden stojí 50 a druhý 90 Kč. Když v televizi běží reklama na ten dražší, tak jde velmi dobře na odbyt.“

Třetím znakem konzumního člověka je, že věří všem drbům. Proto jde dobře na odbyt Blesk. Na konci 80. let minulého století jsem přišel ke známým, ukazovali mi na stroji psané povídání o škodlivosti hliníku. Proto vyházeli hliníkové hrnce a koupili si nerez hrnce. Řekl jsem jim, že nerez jsou jistě lepší, než ty hliníkové. Není však dokázáno, že by byl hliník škodlivý. Zrovna ta paní dělala závitky v alobalu. Poukázal jsem na to, že alobal je taky z hliníku. „Alobal není hliník!“, prohlásila rezolutně. To povídání o škodlivosti hliníku asi pustil do světa výrobce nerez hrnců. Jen na doplnění: Polovina vyrobeného hliníku se použije na balení potravin jako je čokoláda nebo plechovky na nápoje. V době koronaviru je to více, protože silně vzrostl odbyt piva v plechovkách.

A proč jsem blog nazval Konzumní demokracie? Konzumní člověk se ve volbách rozhoduje na základě dvou věci: reklamy a drbů. Tedy té reklamě se říká předvolební kampaň a drbům se říká fake news. Jistě máme čestné a neúplatné osoby, ti však nemají miliony na reklamu, žádný sponzor jim je nedá. Samozřejmě že velké společnosti sponzorují politiky, ale vědí které a za co. Čestné a neúplatné osoby jsou v konzumní společnosti nevolitelné. Většina voličů nečte volební programy stran či osob, tak jako se většina spotřebitelů nerozhoduje podle parametrů kupovaného spotřebiče, ale rozhoduje se podle toho, že třeba dostane koblihu. Velmi důležitou roli hrají různé „zprávy“. Před první volbou prezidenta Zemana podle některých politologů rozhodla dobře načasovaná informace, že Schwarzenberg chce vrátit majetek sudetským Němcům. Před druhou volbou Zemana se na závěr volební kampaně začala mezi důchodci šířit zpráva, že když bude zvolen Drahoš, zavede euro a my přijdeme o důchody. Marně jsem všem důchodcům v mém okolí říkal, že manželka má na Slovensku dvě sestřenice a jednoho bratrance, všichni jsou důchodci a přechodem na euro o důchody nepřišli. Většina kolegů-důchodců mi odpověděla: „Raději to nebudu riskovat a hodím to Zemanovi.“

Reklama a drby budou rozhodující i v přicházejících volbách. Jestli si někdo myslí: Když zmizne Babiš, skvrn a špíny se zbavíš, tak mu říkám: Po něm přijde mladší a ten se nezakecá.

Jediné, čím si můžeme být jisti, je, že i po volbách budeme mít na koho nadávat. A novináři si taky přijdou s různými kauzami na své.

Autor: Ladislav Jílek | pátek 21.5.2021 15:07 | karma článku: 14,54 | přečteno: 278x
  • Další články autora

Ladislav Jílek

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část III – Revoluce

Když jsem studoval za minulého režimu, říkali nám ve škole, že revoluce jsou lokomotivami dějin. I mnoho nekomunistických historiků vyzvedá revoluce. Oprávněně?

2.5.2024 v 15:06 | Karma: 7,22 | Přečteno: 69x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část II - Kolonie

Vzpomínám si, že v padesátých letech minulého století mnoho lidí na argument, že ve Francii, Velká Británii či jiné západoevropské zemi mají vysokou životní úroveň, odpovídal: „Díky koloniím mají vysokou životní úroveň.“

22.4.2024 v 11:10 | Karma: 20,58 | Přečteno: 560x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část I - Války

Již mnohokrát se stalo, že někdo přišel s novou myšlenkou, která chytla. Všem lidem bylo jasné, že to je ono, nadchli se pro ni, realizovali ji – a nakonec se ukázalo, že to nefunguje.

16.4.2024 v 17:36 | Karma: 15,30 | Přečteno: 476x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Poznámky k eutanazii

Vím, že většina lidí má vyhraněný názor na dobrovolné ukončení života. Pokud někdo na toto téma ještě chce vést úvahy, doporučuji zvážit níže uvedená fakta.

11.4.2024 v 12:57 | Karma: 14,66 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma: 24,52 | Přečteno: 717x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  17:45

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kalifornská policie vtrhla na univerzitu, pozatýkala propalestinské studenty

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  17:41

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 422
  • Celková karma 16,94
  • Průměrná čtenost 520x
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.