Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je 0,03% zanedbatelné množství?

Mnozí lidé popírají, že růst průměrné teploty způsobuje vypouštění CO2 do ovzduší a jsou alergičtí, když uslyší Green Deal.

Narazil jsem na popírače argumentující tím, že množství CO2 v ovzduší 0,03 % (někteří uvádějí 0,04 %) je příliš malé, aby mohlo mít takový vliv.

I menší množství nějaké látky mohu hrát významnou roli. Někteří z vás, kteří pracovali v oblasti, kde se pracuje s kovy, se asi setkali s pojmem vodíková křehkost. Pokud nevíte, o co jde, podám lidové vysvětlení.

Všechny kovy mají krystalickou mřížku s nejvyšším stupněm souměrnosti. Konkrétně jde o typy mřížek znázorněné na obrázku:

Krystalické mřížky kovů

Jsou to a - krychlová prostorově středěná, b - krychlová ploště středěná, c - šesterečná s těsným uspořádáním.

Na tomto obrázku jsou znázorněna jen jádra atomů, celé atomy jsou uspořádány docela těsně.

Kovové výrobky se skládají z velkého množství malých krystalků, v technické praxi se však mluví o zrnech. Odlitý kov má zrna velká i několik milimetrů, při válcování nebo kování se však zrna drobí. Obecně platí, že čím má vyrobená součást jemnější zrno, tím má lepší mechanické vlastnosti.

Do malých prostor mezi atomy kovu se mohou schovat nějaké malé atomy, u železa to mohou být atomy vodíku, dusíku, uhlíku nebo boru. Podotýkám, že atomy, nikoliv molekuly. Atom vodíku je H, molekula vodíku je H2, ta by se tam již nevešla. Odborně se říká, že jde o interstitický tuhý roztok. Ovšem množství těchto atomů ukrytých mezi atomy železa je velmi nízké a závisí na teplotě. Odborně se říká, že rozpustnost je omezená.

Jistě víte, že ve vodě je rozpuštěné určité množství vzduchu (díky němu mohou ryby dýchat) a jeho množství závisí taky na teplotě. Když napustíme hrnec studené vody a začneme ho ohřívat, na vnitřním povrchu hrnce se objeví bublinky. Rozpustnost vzduchu ve vodě se totiž s rostoucí teplotou zmenšuje, nadbytečný vzduchu udělá bublinky. U vodíku v oceli je tomu právě naopak: s rostoucí teplotou rozpustnost vodíku vzrůstá. Při výrobě oceli teplota dosahuje až 1700 °C, dochází ke štěpení vodní páry a bohužel odlitá ocel může obsahovat vodík. Při chladnutí rozpustnost vodíku klesá, nadbytečný vodík se chce dostat ven, v oceli nevytvoří bubliny, jednoduše ocelový výrobek popraská. Tomu se říká vodíková křehkost. Hlavně se objevuje u výrobků s velkou tloušťkou stěny, u tenkostěnných výrobků je větší šance, že nadbytečný vodík unikne difuzí. Zajímavé je, že někdy se vada neobjeví hned, ale až za několik dnů po vychladnutí. A jaké množství vodíku je nebezpečné? Zde je odpověď: 2 ppm.  Ano, dvě desetitisíciny procenta vodíku dokáže roztrhnout velký masivní výrobek. Nevím tedy, proč by nepatrná změna v obsahu 0,03 % CO2 v naší atmosféře nemohla ovlivnit průměrnou teplotu naší atmosféry.

Trhlina způsobená vodíkem se na masivním ocelovém výrobku objeví zpravidla za den nebo za dva dny. Zažil jsem případ, že jsme dokončili masivní součást a dali ji do skladu, poněvadž odběratel si pro ni měl poslat tahač, přeprava na vagonu nepřicházela v úvahu. Asi po třech týdnech hlásil skladník, že ona součást má “ohnutý čep“. Šli jsme se podívat. Čep nebyl ohnutý, ale ulomený. Trhlina prošla celým průřezem, což se stává jen zřídka.

Jednou jsem byl poslán na poradu k vedoucímu ocelárny. Válcovali tlusté plechy a v průběhu válcování se na nich objevily trhliny. Nechali rozvalky vychladnout. Trhliny vypadaly podle obrázku. Říkali jim „kuří nohy“ a nikdo z přítomných se s nimi nesetkal.

Kuří nohy

Navrhl jsem, že odebereme trhlinu s kusem materiálu okolo. Věděl jsem, kde lze zapůjčit stroj, který prvně jádrovým vrtákem odebere ocel v okolí vady a potom druhým nástrojem podřízne jádro. Doporučil jsem takto odebrat materiál, který budeme zkoumat v metalografické laboratoři a snad odhalíme příčinu trhlin. Okraje dolíku po odběru zkušebního vzorku by se obrousily a kus by bylo možné doválcovat. Můj návrh byl odmítnut jako pracný a nákladný. Vady se vypálily hořákem a kusy se doválcovaly.

Asi po dvou měsících se opět objevily stejné vady, opět jsme se sešli přibližně ve stejném složení na poradě, opět jsme na nic nepřišli a pak jsme se rozešli.

Po dalších dvou či třech měsících se opět situace opakovala. Šel jsem na poradu do správní budovy ocelárny. Před ní byla velká kaluž. Nebylo divu, několik dní pršelo. Musel jsem kaluž přeskočit. Přitom jsem si uvědomil, že při cestě na obě předchozí porady jsem na stejném místě přeskakoval stejně velkou kaluž.

Na poradě nám bylo oznámeno, že již potřetí vyvstal stejný problém. Vzal jsem si slovo jako prvý:

„Cestou na poradu jsem před vaší budovou přeskakoval kaluž,“ začal jsem svůj projev. „Několik dnů pršelo, jsou tedy kaluže. Vzpomněl jsem si, že i při cestě na prvou a druhou poradu zde byla stejná kaluž. Z toho vyvozuji, že příčina vad je následující: Nad zásobníky, ve kterých jsou uložené přísady, je děravá střecha, a když dlouho prší, protékající voda způsobí, že přísady zvlhnou a vy dáváte do oceli mokré přísady.“ U konvertorů se přísady sypou ze zásobníků umístěných nahoře.

Vedoucí ocelárny ztuhl. Nebylo divu. Bylo to stejné, jako kdyby někdo řekl řediteli nemocnice, že doktoři na chirurgii si před operací nemyjí ruce. Všechny přísady přidávané do oceli musí být suché, to je zásada. Já jsem měl krátce před důchodem, proto jsem si to dovolil říci na plnou hu.u.

Krátce po tomto projevu vedoucí ocelárny poradu rozpustil.

Uběhl více jak rok. Byl jsem na jedné společenské události a všiml jsem si, že je tam i onen vedoucí. Po oficiální části byla volná zábava spojená s občerstvením. Zamířil jsem k vedoucímu a zeptal se ho:

„Kuří nohy se už nevyskytují?“

„Už ne.“

„A co jste změnili?“

„Udělali jsme si pořádek v desoxidaci.“

A hned se poroučel. Pochopil jsem to tak, že zatékalo na desoxidační přísady. Kdyby vedoucí ocelárny hned neodešel, uslyšel by ode mne, že já mám za svůj profesní život na svědomí taky několik zmetků, za které se stydím, poněvadž šlo o školácké chyby.

Tedy i u pitomé oceli může přítomnost pouhých 2 ppm vodíku vést k závažným trhlinám. Argumenty, že pouhá 0,03 % CO2 v atmosféře nemohou nic ovlivnit, považuji z liché. Kdybych byl lékař, uvedl bych případy, kdy 1 mg některé látky může ohrozit život člověk. Když si to spočítáme, tak u osoby o hmotnosti 70 kg představuje 1 mg pouhých 0,000 001 429% jeho hmotnosti.

Autor: Ladislav Jílek | pátek 1.3.2024 16:30 | karma článku: 12,30 | přečteno: 447x
  • Další články autora

Ladislav Jílek

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část II - Kolonie

Vzpomínám si, že v padesátých letech minulého století mnoho lidí na argument, že ve Francii, Velká Británii či jiné západoevropské zemi mají vysokou životní úroveň, odpovídal: „Díky koloniím mají vysokou životní úroveň.“

22.4.2024 v 11:10 | Karma: 20,39 | Přečteno: 555x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část I - Války

Již mnohokrát se stalo, že někdo přišel s novou myšlenkou, která chytla. Všem lidem bylo jasné, že to je ono, nadchli se pro ni, realizovali ji – a nakonec se ukázalo, že to nefunguje.

16.4.2024 v 17:36 | Karma: 15,29 | Přečteno: 473x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Poznámky k eutanazii

Vím, že většina lidí má vyhraněný názor na dobrovolné ukončení života. Pokud někdo na toto téma ještě chce vést úvahy, doporučuji zvážit níže uvedená fakta.

11.4.2024 v 12:57 | Karma: 14,66 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma: 24,52 | Přečteno: 715x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Jílek

I já se vyjadřuji k Benešovi

Několik blogerů v souvislosti s datem 15. března se vyjádřilo k prezidentovi Edvardu Benešovi. Většinou ho hodnotili spíše negativně. Přidám svůj pohled.

19.3.2024 v 21:38 | Karma: 22,93 | Přečteno: 739x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

  • Počet článků 421
  • Celková karma 18,35
  • Průměrná čtenost 521x
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.