Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Otrokářství bylo ve středověku nepřípustné. Bylo však znovu zavedeno protestanty, pod tlakem židovských a muslimských obchodníků. Tuto otázku znovu řešili Španělští křesťané hned po objevení Ameriky. "P. Taño odcestoval do Ríma, kde v roku 1639 dosiahol u pápeža Urbana VIII. vydanie buly Comissum Nobis, ktorou pápež potvrdil a sprísnil zákaz zotročovania Indiánov, vydaný už pápežom Pavol III. v bule Sublimis Deus (1537).(http://www.duseahvezdy.cz/2012/07/31/neporazitelna-armada-jezuitskeho-statu/). Protestanti si úctu k člověku zužují podle potřeby. V USA se začátkem 20 století muselo znovu přijít na to, že chudé bezzemky není možné za finanční odměnu jen tak postřílet (film Velké ticho).

1 0
možnosti

Zapomněl jste na dovoz afrických otroků do kolonií. "Atlantický obchod s otroky začal v roce 1441, když portugalský kapitán Antam Gonçalvez na západním pobřeží Sahary získal dva černé otroky, muže a ženu, a dodal je Jindřichu Mořeplavci, za což byl povýšen do rytířského stavu." A až do 17. století byl tento obchod doménou Portugalců.

0 0
možnosti
Foto

Tak jsem se zase něco dověděl z minulosti.. Dík. R^:-)

0 0
možnosti

J95a71n 46U54l70r48i72c98h

9. 12. 2016 16:05

Tak buh ocividne nema problem s otroctvim, kdyz mate i v desateru napsano, ze mate dat otrokovi volno.

Dt 5,6- 21

Dbej na den odpočinku, aby ti byl svatý, jak ti přikázal Hospodin, tvůj Bůh. Šest dní budeš pracovat... ani tvůj host, který žije v tvých branách, aby odpočinul tvůj otrok a tvá otrokyně tak jako ty. Pamatuj, že jsi byl otrokem v egyptské zemi a že tě Hospodin, tvůj Bůh, odtud vyvedl pevnou rukou a vztaženou paží. Proto ti přikázal Hospodin, tvůj Bůh, dodržovat den odpočinku.

Ex 20,2-17

Pamatuj na den odpočinku, že ti má být svatý. Šest dní budeš pracovat a dělat všechnu svou práci. Ale sedmý den je den odpočinutí Hospodina, tvého Boha. Nebudeš dělat žádnou práci ani ty ani tvůj syn a tvá dcera ani tvůj otrok a tvá otrokyně ani tvé dobytče ani tvůj host, který žije v tvých branách. V šesti dnech učinil Hospodin nebe i zemi, moře a všechno, co je v nich, a sedmého dne odpočinul. Proto požehnal Hospodin den odpočinku a oddělil jej jako svatý.

1 0
možnosti

Proto pan autor uvedl odkaz na List Filemonovi, aby bylo vidět rozdíl mezi Starým a Novým zákonem ( přesněji řečeno Smlouvou ).

2 0
možnosti
  • Počet článků 420
  • Celková karma 17,90
  • Průměrná čtenost 522x
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.