Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Oni si ve Vatikánu i trochu upravili Desatero. Porovnal jsem původní text a nový - ejhle!

CO se týče toho "neuveď nás v pokušení" tak to souhlasí s názorem, že Bůh nás zkouší - tudíž nezkoušej mě!

1 0
možnosti
Foto

Ti, kdo za války spolupracovali s nacisty, byli často nejzuřivějšími a nejkrutějšími "vyřizovateli účtů" s Němci po válce. Důvod byl prostý: neměli zůstat svědci, kteří věděli o jejich kolaboraci. Další hrůznou kategorií byli komunističtí vyšetřovatelé a bachaři (neříkám, že úplně všichni, ale určitě takoví byli), kteří měli temný škraloup z doby protektorátu a pak se chtěli mermomocí "zavděčit" novému totalitnímu režimu aby takzvaně "zahladili" své předchozí viny.

Máte pravdu, pane Jílku, není pro člověka dobré, aby byl příliš často vystavován podobným krutým "pokušením" a je třeba se modlit. Ta věta na konci modlitby Otčenáš je důležitá celá: "A neuveď nás v pokušení, ale zbav nás od zlého"

3 0
možnosti

Děkuji za návštěvu.

0 0
možnosti

Nějak vám nerozumím. Vy přirovnáváte pánaboha ke gestapu?

Ještě, že jsem nepokřtšný bezvěrec a tu básničku jsem nikdy nerecitoval.

0 0
možnosti

Lidé mají svobodnou vůli. Do jaké míry je omezena ať Bohem či společností, v tom se rozcházejí jak teologové, tak světští filozofové. Většina z nás se však ve svém rozhodování cítí dost svobodná. Přesto prosíme za to, abychom se do takových situací, jak jsem popsal, nedostali.

2 0
možnosti

Nutnost povoleni k zabiti prasete neskoncila porazkou nacistu v kvetnu '45. Byla to povinnost i za komunistu a zadatele potrebovali nejen povoleni. Museli po porazce odevzdat krupon.

2 0
možnosti

Ano, máte pravdu, na domácí zabíjačku muselo být povolení.

0 0
možnosti

Máte pravdu, byli takoví. Dnes komouši mlčí o faktu, že KSČ byla jediná strana která do svých řad po válce přijímala i kolaboranty. Ti v drtivé většině odcházeli bydlet do Sudet a zabírali místa tamních Němců, kteří se museli republiku opustit. Proto i dnes je to poznat, že např. při volbách mají komouši značnou podporu v pohraničí, oproti vnitrozemí.

6 0
možnosti

Někdo přijímal kolaboranty, někdo rovnou vyznamenával esesáky. Převážná většina z nich už je pod drnem, tak je tam nechte.

1 0
možnosti
  • Počet článků 421
  • Celková karma 18,35
  • Průměrná čtenost 521x
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.