Diskuse

Jsme montovna?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tak tak. Nesmíme zapomínat, že kolik šikovných lidí muselo emigrovat před Hitlerem, Gottwaldem a duem Brežněv - Husák.

Když si vzpomenu na vybavení našeho podniku v r. 1989, tak s tím udělat díru do světa opravdu nešlo. A podobně to bylo i se schopnostmi zaměstnanců, i ti schopnější byli demoralizováni budováním socialismu.

Další tragedií bylo školství (a je značně i dodnes), zejména technických oborů.

R^

6 3
možnosti

Opravdu nepochopim, jak muze nekdo tomuto prispevku nadelit minus. Ackoliv, kovany ci zakaleny komunista asi ano a pak ti co minusuji podle jmena.

Jiste se ho od nich zde take dockam.;-D

4 0
možnosti

Jasné, konkrétní. Kdo chce, pochopí.

4 0
možnosti

Prosím Vás, Zbrojovka Brno neměla s psacími stroji a dálnopisy v 90 letech žádnou šanci.

3 0
možnosti

Zasloužená karma R^:-)

3 0
možnosti

Naivně žvaníte. Jsme montovnou. Naše firmy, které ohrožovaly produkci západních firem byly zničeny: Škoda Plzeň, Tatra Kopřivnice, Poldi Kladno, Zbrojovka Brno, Becherovka, Zbrojovka Vsetín, naše zemědělství atd. Naivně jsme vyklidili ruský trh, aby jej mohly obsadit západní firmy. Naši udavači v EU dosáhnou toho, že nakoupíme US helikoptéry za dvojnásobek ceny, atomové elektrárny u nás budou stavět USA, plyn budeme kupovat z USA za trojnásobek a radostně budeme přijímat a živit uprchlíky z bývalých kolonií evropských koloniálních mocností.

4 8
možnosti

Takové slavné jméno - Jan Slavíček, jaká cennost jeho obrazů! Tož Josef nám tady taky cosi nakreslil ... :-)

4 0
možnosti

Jsme montovnou, ono někde se ti lidé ze zkachovalych provozu z dob RVHP proste zaměstnat museli. Na západ od nás desítky let rostly a sílily dnes obří koncerny. My jsme prostě těch 40 let pozadu a ty firmy s společnosti u nas teprve rostou a sílí ... a logicky to jde především v novych odvětvích. Těžko začnete s malou firmou konkurovat obřímu koncernu.

Čili ano, jsme montovnou a nějakou dobu ještě budeme ... než u nás vyrostou společnosti schopné založit si vlastní montovny mimo ČR a u nas vytvoří provozy s vysokou přidanou hodnotou. To ale nevznikne přes noc ... prostě 40 let cesty opačným směrem nedozenete za par let.

6 0
možnosti

J77a53n 31D85r13t34i90n98a

17. 6. 2019 15:13

Cesko je specificke tim ze je tady levna pracovní sila. Levni pracovnici ve vyrobe, ale samozrejme take levni pracovnici ve vyvoji. S tim 40-ti letym zpozdenim mate samozrejme pravdu. A montovna opravdu nejsme. Kazda rozumna firma (pokud s ni necloumaji nacionalisticke vasne) velmi rada zamestna schopneho ceskeho vyvojare, protoze bude mnohem levnejsi nez jeho kolega treba z Nemecka nebo z USA. A zamestnali by jich u nas nasobne vice, kdyby byli v Cesku k dispozici. Jenomze oni nejsou ...

0 0
možnosti
Foto

V České republice vzniká celá řada pozoruhodných projektů, které ve světě nemají obdoby. Například brněnské společnosti Kiwi.com stačilo pouhých šest let, aby se stala nejrychleji rostoucí firmou ve střední a východní Evropě. Tržby společnosti se pohybují kolem 18 miliard korun a počet zaměstnanců překonal hranici 1700. V České republice přitom najdeme mnoho podobných příkladů, kdy se sešla parta přátel v garáži a vybudovala miliardový byznys, a právě v tom se Češi odlišují od většiny ostatních. Máme skvělé nápady, které nezůstávají jen na papíře, a dokážeme je realizovat v praxi.Nejsme montovna, ale s velkou rezervou jsme nejprůmyslovější ekonomikou EU. Průmyslová produkce vyžaduje větší váhu fyzického kapitálu než služby – a tento kapitál se k nám dostal a byl zafinancován z větší části zvenčí. Máme také díky tomu mezi posttransformačními ekonomikami dlouhodobě nejvyšší zahraniční investice vzhledem k jakkoli měřenému rozměru české ekonomiky.

4 0
možnosti
Foto

J58i41ř10í 62F93e31i78x

17. 6. 2019 9:17

No, PSA Kutná Hora ? Tam už není Philip Morrris ? Nemá to být Kolín ? T 700 , těch několik ks se dá spočítat na prstech jedné ruky, v Příboře se hlavně dělaly T613 ...

3 0
možnosti

Montovnou rozhodně jsme, to se nedá popřít. Otázkou zůstává, co by se stalo, kdyby tady ty montovny nebyly. Předchozí vlády se staraly, aby tady alespoň nějaká práce pro lidi byla. Kdo přišel a měl zájem tu něco vyrábět a tedy zaměstnat zdejší lidi, byl vítán a dostal i nemalé pobídky. Že tu více nepřišly hi- tech firmy se svým výzkumem a moderními technologiemi je možná způsobeno i tím, že tu neviděly dostatek schopných a náležitě vzdělaných lidí. Navic se často jednalo o zahraniční firmy, které si to lepší nechaly doma, podle přísloví o košili bližší kabátu. Takže tu máme to co tu máme a je vcelku zbytečné nad tím plakat.

7 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS