Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Ještě paleolontog George Cuvier věřil, že své zkameněliny nalézá díky dávným katastrofám. Spolu s darwinismem přišli do módy i v geologii velmi pozvolné procesy stamiliónů let sedimentace, eroze,střídání klimatu, vrásnění, opakovaných transgresí a regresí pobřežních moří, spojování a oddělování kontinentů. Katastrofické geologické jevy znovuobjevili na americkém západě při zkoumání kaňonů i v tvrdých horninách ( záplava jezera Missoula) a r. 1980 výbuchu sopky Mt. St. Helens se vznikem vrstevnatých kaňonů a kmeny stromů připomínající zkamenělý les v Yellowstone.

V současnosti neznáme žádnou bažinu jež by přecházela v uhelnou sloj. Experimentálně je prokázán vznik uhlí za zvýšeného tlaku a teploty v řádu několika týdnů až měsíců. Čistota uhlí a především polystrátové zkameněliny svědčí spíše o rychlém překrytí specifických vegetačních ekosystémů. Jestli to byly záplavy po pádu asteroidu ( tedy blbá náhoda ) nebo řízená biblická potopa už záleží na světonázoru každého z nás. Více viz creation.com např. Coal, Vulcanism and Noahs Flood. Zde dávám jen minutové video v češtině

https://www.youtube.com/watch?time_continue=12&v=h9eXmBFl0vM

0 0
možnosti
LJ

Zajímavé je, že období karbonu, v němž vznikalo kamenné uhlí, trvalo 80 milionů let. Jelikož země je stará nejméně 4 miliardy let, tak příznivé podmínky panovaly nejvýš 2 % z celkového stáří země.

0 0
možnosti
ZH

Uhlí si můžete vyrobit prakticky za chvíli tímto způsobem: máte dostatečně výkonný lis a teplo, které dodáte do toho lisu. Možná i stačí to dřevo zapálit, chvilku počkat a pak ho slisovat. Podle nastavených parametrů pak můžete získat hnědé či černé uhlí.

Tohle se zjistilo už někdy cca před 40 lety.

Tedy srážka s planetkou zní celkem pravděpodobně - lesy nejprve chytly (teplo), pak se přivalila velká vlna (a spíš i více, proto ty vrstvy) navalila dřevo, na něj materiál (tlak), v další vlně další dřevo atd. Pokud se rozkolísaly i zemské desky, mohlo dojít k jejich zvlnění a tedy navalení dalšího materiálu na masy dřeva.

0 0
možnosti
Foto

Za tisíc let se na dne moře vytvoří 3 mm vrstvička vápence ze skořápek mořských živočichů. Za milion let jsou to 3 metry. Za miliardu let 3 kilometry. A pak se srazila Afrika s Euroasií a máme Dolomity.

0 1
možnosti
JS

Nevím o problému naprosto nic. Nějak nechápu jak je možné, že spalování starého dřevitého odpadu (uhlí) je škodlivé a spalování na př. řepky je OK. Může mně to někdo objasnit?

1 0
možnosti
Foto

Při spalování řepky či jiného "křoví" se do atmosféry uvolní jen ten CO2, který si ty rostlinky před rokem zase z ovzduší vzaly. Totéž platí o teple. Takže se nic nenaruší.

Při spalování fosilních paliv se ovšem do atmosféry vypouští CO2, které si stromy vzaly z ovzduší už velmi, velmi dávno. Totéž platí o teple (slunečním záření). Takže se rovnováha porušuje. Jestli to má či nemá nějaký významný vliv, se hádají badatelé.

Ráčil jste chodit do školy? ;-D

0 0
možnosti
Foto

Dnešní lidstvo ví mnohem více než lidstvo včerejší a lidstvo zítřejší bude vědět zas o něco víc. Stále však zůstane spousta věcí, které se budou jen domýšlet.

0 0
možnosti
MK

Ono to je vůbec s tou dávnou historií všelijaké.

Nedávno jsem sledoval dokument izraelské televize, kde vystupovali izraelští archeologové. V současné době špička ve světové archeologii a mluvili o nalezených základech města. To by nebylo nic divného, kdyby stáří nebylo odhadnuto na 250 tisíc let, kdy podle našich poznatků a všeobecně uznávaných teoriích měli po světě běhat jen lidé v kůžích, mlátit se kyjem a brousit pazourky.

Vždy si při podobných věcech vzpomenu, jak se mluví, že Církev nechtěla uznat to či ono, že měla problém s Galileem. Jenomže dnešní vědecký svět má také problém něco přehodnotit co nezapadá do vědeckého konsenzu.

2 0
možnosti
Foto

Ovšem vědci se z nových nálezů a objevů dokážou (nakonec) poučit. Církev svatá nikoliv. ;-D

1 0
možnosti
  • Počet článků 421
  • Celková karma 18,13
  • Průměrná čtenost 521x
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.