Diskuse

Zklamaní

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Kdo se umí na slibované ráje na zemi podívat reálným okem, nemůže být zklamán. Leda v případě, že se něco vyvine překvapivě lépe, může být mile překvapen.

V r. 89 jsem se účastnil různých mítinků a debat v Praze, a nějak se mi v hlavě usadila pochybnost, jak naši lidé, zdeformováni reálným socialismem, budou schopni obstát ve volné tržní soutěži.

Přechod byl příliš rychlý a neproběhl pozvolným vývojem. A dnes se to projevuje.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji Vám za mnohé velice výstižné postřehy.

Pro mne je nadějným signálem hlas mladých lidí na Slovensku, kteří mobilizovali společnost po vraždě Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Najednou zněl zemí hlas, že takhle ne, že lidé chtějí lepší a slušnější společnost. S tím hlasem se ztotožnili mnozí občané, napříč generacemi. Ne, že by se ze dne na den vše zázračně změnilo, ale občané dali signál, že si nenechají cokoliv líbit. Říká se tomu politoliogickým termínem pevná občanská společnost. Lidé se v určité chvíli zvednou a dají najevo, že ne všechno zlé je v zemi možné. Zakročí proti tomu.

Nastane to i u nás. Dle biblického příměru o marnotratném synu (a Milosrdném Otci!) už snad až příliš dlouho pojídáme "žaludy k z korýtka od vepřů" lidem už tohle začíná hořknout v ústech a proberou se.

3 0
možnosti
Foto

Pěkné a stručné shrnutí. V principu souhlasím.

1 0
možnosti

Popsal jste to opravdu s neutrálním nadhledem, souhlasím. Pořád tvrdím, že v drtivé většině případů jde o právo volby každého jednotlivce, jak se rozhodne. Chce být v dluzích - Nechce být v dluzích ap. Mj. a kdo jiný za něj, jak má žít - konat, kdo to vlastně má rozhodnout - A každému jednotlivci určovat směr ... ÚV něčeho ?

Mne spíše fascinuje skutečnost, že z těch jevů se dá docela dobře žít ! KSČm přichází s programem - Už jsme na to přišli ! ČSSD obchází krajinu a vyhledává tkz. nebohé. Až je nalezne - Musíme jim pomáhat ! Model - Matka samoživitelka není posuzována za osobu selhávající - Toť dobrá výplň volebního programu ! Samotný M. Zeman posílá svého posla, M. Šloufa pro výpalné do H Systému. Smetkovi nečiní problém jej vyplácet z peněz nebohých stavebníků ! (Doba, kdy Lihový dům neměl prachy). Agent STB Bureš se stane ministrem financí, (první jmenování), přestože nemá Lustrační osvědčení ! Já nejsem zklamán, naopak jsem šťasten, že jsem se dožil. Pravda, jsem udivován ! ... :-)

3 0
možnosti
Foto

Zklamání je odvislé od prvotního očekávání. Pokud jsem šel na zfilmovaný román, který se mi velmi líbil, odcházel jsem z kina většinou zklamaný. Mnoho lidí věřilo, že za všechnu jejich bídu mohou komunisté. Když se jich zbavili, věřili, že jim blahobyt spadne sám do klína. Velké očekávání bylo samozřejmě vystřídáno zklamáním. Celá řada lidí rozmazlených socialismem, ve kterém si podvodníci typu šmejdů či H-Systému neškrtli, naletěli na lákadla a přišli o peníze. I ti z toho viní systém a svůj podíl přehlíží.

2 0
možnosti

Film většinou nikdy nedosáhne svými prostředky na knihu a vaší fantazii při jejím čtení, měl jsem to stejně...:-)

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS