Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Zakladem kazdeho statu je bankovnictvi. Sila bank s dostatecnou konkurenci, pomaha statu usmernovani prumyslu a zemedelstvi. Dalsi nutna cast vzmahani prumyslu (i zemedelstvi) je korporativni mysleni a hlavne organizace. Vetsi podniky MUSI byt podlozeny akciemi se spravnou strukturou akcionaru. Skoleni naroda v teto financni zalezitosti musi byt intenzivni. (vyrovnat ztratu neznalosti z minuleho rezimu). Znamy doplnkovy prumysl vetsich podniku je zakladem vnitrniho bohatstvi pro uspesne jednotlivce. Zemedelska produkce MUSI byt take zalozena na moznostech a potreby statu. Obchodni "komory" prumyslu a zemedelstvi MUSI mit vetsi vahu nez politicke ministerstvo. Zde se zhromazduji "mozky" toho odvetvi hospodarstvi.

Nejvetsim nedostatkem nasi republiky je NEDOSTATECNA politicka organizace statu. Politicke strany nam MUSI predlozit pred volbou, jejich dlouhodobou vidinu hospodarstvi CR a ukazat, na jakych podkladech je tato vidina formulovana. Jejich sestaveni "KOALICE" po volbach je nejvetsi brzda. Proto je nutne mit system, ktery urci jednu politickou stranu jako viteznou a ta ma svuj cas ctyr let predvest jak jejich mysleni a sliby dokazi premenit v uspech.

Snad nakonec hlavni uspech batovy organizace tesne pred WWII. Snaha teto organizace o udrzeni financni hotovosti na uzemi republiky nasledovala uspech kazde rodiny. To je udrzet "hotovost" v rodine (v podniku, v republice)

Toto je moje vidina (podlozena 50 letou znalosti) udrzeni financi v republice. Vlastni investice je potom pomocnikem na uskutecneni te vidiny poitickych stran.

0 0
možnosti
RC

Kdyby se Bata snazil udrzet penize v republice, NIKDY by neexpandoval do zahranici, coz bylo podmineno investicemi v zahranici.

0 0
možnosti
MP

Pravda je oboje. Kdyby mladoboleslavská Škoda mohla kapitálově převzít Volkswagen, bylo by to pro nás jistě lepší :-). Poděkujme komunistům, že náš vyspělý předválečný průmysl přivedli na úroveň třetího světa.

Privatizace do českých rukou někdy skončila fiaskem úplným ( Poldi Kladno ), jindy už stejně nový majitel převedl firmu, případně i svou rodinu, fiktivně do zahraničí.

Nevýhodně byli privatizovány banky ( když v nich koncem 90. let chybělo nejméně 600 mld. korun ) nebo vodárenské společnosti, když městská zastupitelstva nevýhodně prodala balík akcií.

Pravda je i to, že zde vyroste nový český kapitál od podlahy. Trvá to ovšem desítky let. Trochu do karet tomu hraje i technologický vývoj. Již tu máme Avast, Jablotron a o řadě dalších technologicky nadějných firmách jako laici ani nevíme.

1 1
možnosti
Foto

Po roce 1990 z Poldi Kladno zůstala pouze značka. S rozpadem východních trhů nebyl o výrobky Poldi Kladno zájem. O Poldi Kladno projevilo zájem Švédsko. Dělníci a odbory si vynutily privatizaci do českých rukou. Kteří majitelé převedli své firmy, fiktivně do zahraničí. ????

2 0
možnosti
Foto

J38i48r29i 34C80i98z

15. 7. 2020 16:59

Zajimavy pohled a ma logiku. Osobne presto vidim nektere veci trochu jinak. Podivate-li se na vysledky II.WK a kdo pak v porazenych statech urcoval vyvoj, tak rychle dostanete nasledujici pouceni. Zatimco bolsevicka RU vsude rabovala a odvazela technologie, USA ve statech jako je Nemecko nebo Japonsko postupovaly zcela jinak. Do techto statu sly masivni investice a najednou se obe zeme rychle dostavaly mezi nejvetsi ekonomiky sveta. Stejny vysledek byl po valce v Koreji, kdy jizni cast rychle ziskavala ekonomicky naskok a dnes patri k nejuspesnejsim statum sveta. Zakladem zustavalo, ze investice vyuzivaly domaci elity a ty postupne vytvorily velmi uspesne podniky. U nas doslo v r.1945 krome etnickych cistek ke znarodneni a drive uspesne podniky ztratily sve zakladetele. Elity musely odejit do zony USA, kde mnozi pokracovali ve svem uspesnem podnikani. Autor tohoto znicujiciho vyvoje je dobre znam, je jim stalinista Benes. Po r.89 byla velka sance dostat potomky "chytrych mozku" z ciziny zpet a to tim, ze se jim vrati ukradene podniky. Prognostici UV KSC ovsem provedli neco jako znarodneni kuponovou privatizaci tzn. rozdani statnich podniku vsem starsim 18ti let bez ohledu na to, zda tito lide jsou schopni se nejak na rozvoji podniku podilet. Vysledkem je, ze v ceskych rukou nejsou zadne klicove podniky a temer vsechny patri do zahranicnich koncernu. Tak cesky obcan muze max montovat to, co vymysli jini. A neni zatim zadny posun, jak to zmenit. Muselo by se zacit zakony, skolstvim, infrastrukturou, digitalizaci atd. Zaver je, ze diky nasim politikum jsme se ani po 30ti letech nikam neposunuli.

2 0
možnosti
JS

Je tady "malý" problém. Jestliže naše HDP roste tříprocentním tempem a na dividendách odchází do zahraničí kolem deseti procent HDP, tak každý rok naše země zchudne o sedm procent. V našich rukou nejsou nejen banky a průmyslové podniky, ale dokonce ani vodárny. Reálně se to projevuje například v podobě rozmlácených silnic. Jakmile opustíte Středočeský kraj, nikoli chudoba ale přímo bída na člověka dýchá ze všech koutů, a přitom v Královéhradeckém kraji za vodu zaplatíte stejně jako v Bavorsku. Každý normální ekonom si uvědomuje, že pokud z naší země odchází tak ohromná suma, což v případě České republiky představuje asi půl bilionu (!) korun ročně, tak je to dlouhodobě neudržitelné. A navíc jsou to oficiální čísla, neoficiálně je ta částka daleko větší. Typickým příkladem je přesouvání zboží ze sesterských do mateřských společností. Dělá se to například tak, že u nás se vyrobí průmyslové zboží, po převozu do německé mateřské společnosti se na zboží nalepí čárový kód a cena vzroste i několikanásobně. Mateřská firma tím vykazuje ohromnou produktivitu, ovšem česká pobočka pracuje na hranici nákladovosti. Pokud někdo prohlásí, že náš ekonomický vztah k EU (resp. k Německu) má vazalský charakter, není daleko od pravdy. Z takové situace prostě nelze vybudovat bohatství (tedy ne u nás).

Nejde o to, že by někdo tesknil po situaci, kdy "městečko a pár vesnic kolem bylo soběstačnou hospodářskou oblastí". Jde o to, že bohatství nezůstává u toho, kdo je vytvořil. Naprosto chápu, že ten, kdo do něčeho vložil peníze, tak chce, aby mu to vydělalo co nejvíc a co nejrychleji. Jenže se to nesmí přehánět. Historie nám ukazuje, že tento model nikdy nikde dobře neskončil.

3 5
možnosti
RC

Boze, vy jste inteligent.... Ta prvni veta je absolutni nepochopeni.....

4 0
možnosti
Foto

Dividenda je peněžité plnění akciových společností vyplácené akcionářům podle rozhodnutí valné hromady: Vyplácí se majitelům akcií podle rozhodného dne jejich držení. Vyjadřuje se zpravidla pevnou částkou na akcii. Takže každý, kdo si koupil akcie firmy má nárok na dividendu.

3 0
možnosti
Foto

Číňané jsou úspěšní NAVZDORY původnímu odtoku dividend.

Dividendy, které odcházejí jinam, se točí v cizí ekonomice, země, z níž odešly, z nich nic nemá (Money makes money). Přinos pro ni mohl být pouze jednorázový v okamžiku prodeje akcií (podniků) zahraničním investorům, ovšem jen v případě, že byl výhodný. Zvážíme-li tzv. investiční podmínky hostitelských států, tedy další bonusy pro investory (placené z peněz vybraných daňovým poplatníkům), žádná výhra to pro hostitele nebývá. Vždycky je na tom lépe cizí investor (proto mě mj. nijak neděsí, že se Zemanem proklamované čínské ivestice nekonají - šlo by jen o další odliv).

1 4
možnosti
RC

1) Cinane nebyl v CR investori, delali akvizice

2) Zkuste si precist clanek znovu - ty investice vedou v case k pozvednuti drive chudych zemi. A plati to i pro CR.

5 0
možnosti
DP

R^ Problem je, ze si mnozi pletou zahranicni investory v CR s Matkou Terezou:-/.

4 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma R^:-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 420
  • Celková karma 17,80
  • Průměrná čtenost 522x
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.