Rybníky okolo Ostravy - 3. Rybníky bez hráze

Většinou vznikly těžbou štěrku. Při výstavbě Ostravy, hlavně průmyslových podniků. se spotřebovalo mnoho betonu, proto je tady takových rybníku mnoho.
To je šířka rybníka, v pozadí vesnice Vrbice.

Asi největší rybník vzniklý těžbou štěrku je u vesnice Vrbice, má délku asi kilometr a půl, ale tvar je hodně nepravidelný. Kupodivu se vybagrovaným rybníkům většinou říká jezero, pak tedy Vrbické jezero.

Pohled z haldy na Vrbické jezero.
Vlevo vzadu je zapomenutý bagr a vpravo už někdo stanuje.

Tento rybníček v mapě nemá žádné jméno. V rybnících vzniklých z bývalých štěrkoven se lidi rádi koupou, nemají bahnité dno, voda je tam čistá.

Rybník o průměru asi 800 m se jmenuje Kališčok.

Ve jménu nehledejte žádný kalíšek. Statkář, který zde s těžbou začal, se jmenoval Kališ. Rybník je u Bohumína a je veliký. V létě se v něm lidé koupou, taky je tam dost rybářů (vedle jednoho jsem stál při focení).

Tento rybník jsem vyfotil z haldy Ema a nebyl jsem schopen se zorientovat a zařadit ho.

Je na něm dost rybářských chatiček a okolo rákos, možná má i hráz. Možná je to Heřmanický rybník. O tom jsem psal včera, že má minerální vodu. Ještě dodám, že před několika lety chtěli na Šumavě vrátit do přírody jeden druh orlů. Vysadili tam proto několik párů. Jeden z těch párů uletěl a hnízdí právě u Heřmanického rybníka. Možná usoudili, že ryby z rybníka s minerálkou jsou zdravější.

Někdy tomu říkají Darkovské jezero, jindy Karvinské moře

Na Ostravsku jsou i rybníky vzniklé propadnutím poddolované krajiny. Poddolovaná krajina neklesá rovnoměrně. Následkem toho vznikají místa, která nemají odtok a po dešti v nich dlouho stojí voda. Buďto tam vyhrabou nějaké odvodnění, nebo takové místo zasypou hlušinou a někdy to nechají tak a vznikne rybník. Tento rybník má průměr asi 800 metrů. Vznikl tak, že se začal propadat jeden konec vesnice Darkov. Naštěstí opačný konec, než ten, na kterém stojí lázně. Dnes je Darkov součástí Karviné.

Okolí rybníku nese znaky důlní činnosti.

Tento rybník je asi největší rybník (či jezero?) vzniklý propadnutím poddolovaného území. A má asi ještě jeden primát. Je hluboký 35 metrů. V televizní soutěži "Kde domov můj?" moderátor Aleš Háma tvrdil, že nejhlubší rybník u nás je Staňkovský v jižních Čechách, má hloubku 16 metrů. Tak mu to nechám.

Autor: Ladislav Jílek | čtvrtek 1.12.2016 15:38 | karma článku: 16,98 | přečteno: 676x