Křesťanské a židovské kořeny Evropy 7 – Dodatek ke vzdělanosti

Zmínil jsem, že Rusové, kteří staletí zadržovali nápor Mongolů, umožnili tak zbytku Evropy věnovat se vzdělanosti. Toto úsilí narušovaly samozřejmě vnitroevropské války, ale po nich se vše vracelo do normálu.

A tento mohutný a statečný ruský národ tuto službu několikrát opakoval. Angličané tvrdí, že Napoleona porazil Wellington, Němci tvrdí, že Napoleona porazil Blücher. Ovšem na ruské tažení Napoleon vyrazil s armádou 680 tisíc mužů a z tažení se vrátilo 93 tisíc mužů. Suma ztrát Napoleonových vojáků ve všech ostatních bitvách byla o řád menší. (Kolik měli Rusové ztrát, jsem se nikde nedočetl.) Lze tedy konstatovat, že Napoleona porazil Kutuzov. Rusové byli hlavní silou při osvobozování Balkánu od Turků na počátků 20. století a rovněž tak přinesli největší oběti při válce proti Hitlerovi. Když dva západoevropští myslitelé došli k závěru, že diktatura proletariátu a centrální řízení hospodářství přinesou blahobyt a ideální společnost, vyzkoušeli to Rusové na sobě a Západ zjistil, že to není to pravé ořechové. Lze tedy vyslovit závěr, že ruská obětavost byla jedním z faktorů, který umožnil rozvoj evropské vzdělanosti.

K evropské vzdělanosti přispěli značnou měrou i evropští Židé. Jejich podíl mezi nositeli Nobelovy ceny přesahuje 20 %. Jde v naprosté většině o Židy z Evropy a USA. Mnoho Židů odešlo po r. 135, kdy byli vyhnáni z Jeruzaléma, směrem na východ do dnešního Iránu a Indie, kde si mnohdy neudrželi ani čistotu náboženství a neměli možnost přispět k rozvoji vzdělanosti. V Evropě byli často pronásledováni, jinde to však asi nebylo lepší, spíše naopak. Avšak v Evropě pak přišel holocaust, který se zcela vymyká chápání a těžko ho vysvětlit ve vztahu k dosažené vzdělanosti. Bohužel to nebylo jediné decimování národa. Například Bělorusů zahynulo za války 2,2 milionů z asi 8 milionů. Vypálených vesnic (podobně jako Lidice) tam bylo více jak 100, přičemž některé z nich měli více jak 1000 obyvatel. V letech 1845 až 1849 zuřil Velký irský hladomor, kdy zemřelo asi 1 milion obyvatel a Britové, kteří tehdy Irsko ovládali, neudělali nic. Odhady počtu zabitých indiánů v 19. století při obsazování západních oblastí se dost různí, v každém případě šlo o miliony. Evropská vzdělanost je krásná věc, ale tomuto nedokázala zabránit.

Autor: Ladislav Jílek | pátek 16.12.2016 19:57 | karma článku: 13,47 | přečteno: 265x