Špatná terminologie

Při psaní posledního blogu jsem si uvědomil, že za minulého režimu se používala špatná terminologie, či spíše platí, že se používala zavádějící terminologie.

Tak například se používaly termíny volby a volit. České slovo volit však znamená vybírat ze dvou nebo více možností, to však při tehdejších volbách nebylo splněno. Vždy byla předložena pouze jedna možnost. Pro tento případ má čeština termín schvalování. Pokud by však někdo tuto chybu poukázal, se zlou by se potázal. Používal se tedy výraz volby.

Dále jsem vzpomenul normalizaci. Termín normalizace je běžný v technice a znamená, že některé součástky či výrobky odpovídají standardům čili normám. Ten politický termín však byl odvozen od slova normální a chtělo se jím naznačit, že se u nás navozuje normální situace, kterou však většina lidí nepovažovala za normální. A když se v Sovětském bloku rozběhla perestrojka, naši lidé usoudili, že to mohou dát najevo.

Dlouhou dobu se uvádělo, že jsme lidově-demokratický stát, že u nás je lidová demokracie. Slovo demokracie znamená vláda lidu, lidovláda, Měli jsme u nás tedy lidovou lidovládu, ovšem v ústavě bylo stanoveno, že vedoucí je komunistická strana. Termín lidová lidovláda byl tedy chybný hned ze dvou důvodů.

V Číně probíhala kulturní revoluce, která však s kulturou neměla nic společného. Jeden můj bývalý spolupracovník odjel do Číny na montáž a oženil se tam s Číňankou. Když se vrátil, říkal, že jeden z jeho nových příbuzných byl v době kulturní revoluce, když mu byly 4 roky, byl odebrán rodičům, poněvadž ho špatně vychovávali a byl dán jiným rodičům, kteří žili ve vzdálenosti 70 km, ale mluvilo se tam jiným jazykem. Po létech se vrátil, ale rodný jazyk už neuměl, než se ho naučil, musel se s rodiči domlouvat písemně. Jazyky jsou tam na různých místech různé, písmo je však stejné. – Kromě odebírání dětí byly zřízeny pracovní tábory a mnoho lidí, odhaduje se až 70 milionů, bylo zavražděno.

Našla by se řada dalších příkladů na špatné užívání slov za minulého režimu. Tím nechci tvrdit, že dnes používáme vždy správné termíny. Dnes však je možné na chybu upozornit.

Autor: Ladislav Jílek | neděle 12.2.2017 18:12 | karma článku: 15,12 | přečteno: 378x