Ladislav Jílek

Ještě k příadu Walesa

13. 03. 2017 15:31:58
Správně by se mělo psát Wałęsa a číst Valensa nebo Valenza, my jsme si to však zjednodušili na Walesa. Asi před měsícem bylo v Polsku zveřejněno, že byl agentem tajné policie pod krycím jménem Bolek.

Ručně psané zprávy o situaci v Gdaňských loděnicích znalci písma označili jako pravé, za autora označili Walesu. V Polsku se to dost probíralo, u nás to pochopitelně vzbudilo málo zájmu. Jen bych k tomu dodal, že Walesa se stal agentem v r. 1970, zprávy dodával do r. 1973 a v r. 1976 s ním tajná služby ukončila spolupráci. Důvod ukončení spolupráce nebyl uveden. Někteří se domnívají, že řídící důstojníci poznali, že Walesa je liška podšitá, která se nemíní chovat tak, jak by si přáli. V každém případě se to vše událo v době Walesova mládí, dávno před tím, než vstoupil do politiky.

Není jediný velký potentát s takovouto minulostí. Například Lenina carská policie zatkla a vsadila do společné cely s kriminálníky, což těžce nesl. Nabídli mu lepší celu, když jim sdělí jména spolupracovníků. Také mu nabídli informace o Leně, což byla jeho velká láska. Nakonec Lenin takovýmto výměnným obchodem získal samostatnou celu s psacím stolem a dostával slušné jídlo. Obdobně Marx prozradil policii všechny spolupracovníky. Prý i Fučík po určitém počtu výslechů začal mluvit. Většina lidí má hranici, po kterou snese fyzické či psychické násilí. I Jana z Arcu při mučení nakonec přiznala vše, co chtěli slyšet, pak to zase všechno odvolala. Obávám se, že já bych toho taky moc nevydržel.

U nás se podobného odhalení jako v Polsku nemusíme obávat, protože po Listopadu 89 bylo ministerstvo vnitra několik měsíců neobsazeno a pak některé noviny napsaly, že se v té době manipulovalo s příslušnými kartotékami. O jaké manipulace šlo, neuvedly. Teoreticky je zde ještě jedna hrozba. Ústřední výbor KSČ měl svoje donašeče například v řadách disidentů. Sledoval tak, co se děje např. v Chartě. Chartisté, jak známo, periodicky vydávali různá prohlášení například k ekologii apod. Krátce před tím, než vydali takové prohlášení, vyšel na to téma velký článek v Rudém právu. Zkrátka na ÚV reagovali s předstihem.

Je tedy nepravděpodobné, že by se u nás objevilo nějaké podobné odhalení, jako v Polsku. A kdyby se objevilo, ohlas či dopad by byl slabý či spíše žádný. Viz případ Babiš (Bureš).

Autor: Ladislav Jílek | karma: 18.67 | přečteno: 598 ×
Poslední články autora