Paralela?

V historii najdeme mnohé navzájem podobné události a situace. Mám vtíravý pocit, že se nám vynořuje další paralela. Posuďte sami.

Po Prvé světové válce se u nás a v mnoha dalších zemích vynořily komunistické strany a hlavně díky hospodářské krizi, která vypukla koncem roku 1929, získávaly na síle. To znepokojovalo demokratické síly a ty se ostře stavěly proti Sovětskému Svazu, který tyto strany různými cestami podporoval. Pak se však na světě objevila další síla, Hitlerovské Německo, a ta byla mnohem větším nebezpečím pro obě strany. V tomto okamžiku demokratům i komunistům došlo, že musí spojit své síly proti Německu. Po krutých bojích a velikých ztrátách, hlavně na straně Sovětského svazu, se podařilo porazit fašizmus. Demokraté a komunisté se zase mohli postavit proti sobě.

Na světové scéně se dnes opět vynořilo staronové nebezpečí, islám. Je to velké nebezpečí pro obě strany, jak dokazuje teroristický útok v Petrohradě. Nevím, jak to bude dlouho trvat, ale asi se budou muset Rusové i Západ sjednotit na společném postupu a i pak to bude velmi složitý a krutý boj. Dojde k tomu již při řešení situace v Sýrii?

Autor: Ladislav Jílek | úterý 4.4.2017 22:19 | karma článku: 18,34 | přečteno: 497x