Bombardování Ostravy

29. srpna nejen začalo Slovenské národní povstání, ale byla také poprvé bombardována i Ostrava. Důvod byl jasný: Byla zde výroba zbraní pro Wehrmacht.

Na počátku války se Němci řídili zásadou, že důležité zbraně se vyrábějí jen v Německu, v obsazených zemích se dělají méně důležité věci. Když však spojenci systematicky ničili Porúří, začali přesunovat zbrojní výrobu na východ. V Ostravě se vyráběly tanky, děly, torpéda a mnoho dalších zbraní. Spojenecká letadla neměla dostatečný dolet, aby mohla bombardovat Ostravu. Nakonec sem prý přiletěly letecké svazy z letišť v Itálii. Museli však prý čekat, až bude nad celými Alpami jasné počasí. Přesnost bombardování byla tehdy velmi nízká. Navíc lidé při prvém náletu nevěděli, že když letadla střílí červené rakety, že mají jít do krytů. Tvrdil to soused, který byl při tom bombardování těžce raněn. Přežil však. Kromě průmyslu bylo zničeno mnoho obytných domů. Obrázky jsou např. na adrese:

http://jarnemec.com/old/felixneumann/index.php?akce=bombardovani-ostravy

V Ostravě zahynulo 540 civilních obyvatel, další zemřeli v okolních městech a obcích. Ještě dnes se občas najde nevybuchlá bomba. Někdy jsou i několik kilometrů od průmyslových podniků.

Autor: Ladislav Jílek | úterý 29.8.2017 21:12 | karma článku: 17,26 | přečteno: 738x