Co po volbách?

Většina komentářů se zabývá tím, jak dopadnou volby. Usnesli se celkem jednomyslně, že je vyhraje Babiš. Pokusme se předvídat, co bude pak.

Pověří ho prezident sestavením vlády? Nebo bude považovat trestní stíhání za překážku? Myslím, že ne. Jedním z důvodů bude, že už nechce mít Sobotku na očích. Tak tedy bude Babiš pověřen nevděčným úkolem hledat koaličního partnera či spíše partnery. V parlamentu bude hodně stran, bude si moci tedy vybírat. Většina šéfů stran však prohlásila: „S Babišem ne!“ To mu hledání značně ztíží. Budou všichni ne-Babišovci držet basu a odmítnou nabízená ministerská křesla? Nějakou dobu ano, dříve či později se však někdo najde a kývne navzdory prohlášení, které dal před volbami. Nějak to zdůvodní, třeba tím, že je na čase osvobodit Sobotkovu vládu od jařma povinností a nahradit unavené ministry čerstvými silami. Nebo tím, že je třeba zabránit rozkrádání lithia. Výroky politiků jsou zboží, u kterého by měla být visačka a na ní datum spotřeby, po tomto datu už neplatí. Často je tímto datem termín voleb.

Jaké budou prvé kroky nové vlády? Tak to si netroufám předvídat, spíš bych nečekal nic převratného. Jestli je pravda, že soudní stíhání Babiše a Faltýnka se děje na politickou objednávku, tak jak oni tvrdí, pak by bylo logické, že vystaví objednávku na soudní stíhání Sobotky a spol., důvod se najde. Třeba to, že nezaplatili právníkovi za vyhranou kauzu „Lidový dům“. Nebo se podaří udělat kauzu z lithia? No hlavně, aby nedošlo k zablokování prací souvisejících s těžbou lithia. Před započetím těžby lepidolitu a jeho zpracování na lithium je třeba toho udělat hodně. Mnohé arabské státy a státečky byla poušť a v ní chudé obyvatelstvo, často kočovníci. Před 50 lety začaly u nich nadnárodní firmy těžit ropu a dnes tam stojí města, na které se jezdí dívat Evropané. Budeme my takovou zemí, až svět přejde na auta s lithiovými bateriemi? Takto daleko už si netroufám uvažovat.

Autor: Ladislav Jílek | středa 18.10.2017 6:48 | karma článku: 9,97 | přečteno: 313x