Ladislav Jílek

Generál Jan Šejna

10. 04. 2018 18:00:10
Většině lidí toto jméno nic neříká. Byl to generál a poslanec Národního shromáždění, který byl na počátku r. 1968 trestně stíhán za hospodářskou kriminalitu. Ochrannou ruku nad ním držel prezident Novotný, který však ztrácel moc.

Šejna proto uprchl do USA. Měli jsme tenkrát dohodu o vydávání trestně stíhaných, ale Šejna začal mluvit a jako Generál poskytoval moc zajímavé informace. USA ho nevydaly. Mezitím došlo k vpádu pěti armád a potom k normalizaci. Vše se vrátilo do starých kolejí. Za zradu vlasti byl v socialistických státech (možná i v některých dalších) jediný trest. Hledala se cesta, jak ho realizovat, a našla se. Našemu agentovi se podařilo v USA najmout zabijáka a zakrátko USA vydaly prohlášení, že Šejna zahynul při autonehodě. Na schůzích KSČ byli soudruzi o tom informováni. Všem bylo jasné, o co šlo.

Až po létech vyšlo najevo, že to bylo jinak. Najatý gangster Šejnu nezabil. Možná to byl nastrčený člověk, možná pochopil, že když na vhodných místech řekne, k čemu si ho najali, zaplatí mu obě strany. Šejna zemřel v roce 1997 ve věku 70 let.

Bylo však mnoho špionů a jim podobných, kteří přeběhli na druhou stranu a takové štěstí neměli, socialistická spravedlnost na ně dosáhla i na druhém konci světa.

Jistě vám došlo, že se mi toto vybavilo v souvislosti s případem Skripala.

Autor: Ladislav Jílek | karma: 22.90 | přečteno: 1530 ×
Poslední články autora