Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Historie zpracování kovů - 11. Hudební nástroje

Probral jsem všechny běžné výrobky, které se v historii dělaly z kovů. Zbývá poslední skupina výrobků, které se výjimečně též dělaly z kovů a to jsou hudební nástroje.

Kovové hudební nástroje běžné v biblických dobách vyjmenovává sv. Pavel:

Lásku kdybych neměl, jsem jenom dunící kov a zvučící zvon. (1K 13,1)

V biblických dobách se požívaly pouze malé zvonky, dnes bychom řekli rolničky. Měl je například velekněz na okraji roucha, což tenkrát zdůrazňovalo jeho vznešenost, poněvadž každý kov byl vzácný. To, že v mnohem pozdější době poklesla cena kovů a rolničky nosil i dvorní šašek, je věc jiná. Zvučícím kovem je nejspíš míněn předchůdce gongu. Jestliže Mojžíš dostal příkaz:

Zhotov si dvě stříbrné trubky. Uděláš je z tepaného stříbra. (Nu 10,2)

pak šlo o vzácnost. Archeologové našli jednu stříbrnou trubku o délce skoro 1 m v jedné egyptské pyramidě, jinak se běžně troubilo na beraní či volské rohy, nanejvýš měly bronzový nátrubek. Píšťaly se dělaly z rákosu nebo ze dřeva, někdy i z dutých kostí. Strunné nástroje měly struny ze střev. Tažení drátů z mědi, stříbra apod. sice tehdy bylo již známé, na struny však jsou třeba ocelové drátky, jejich tažení bylo zvládnuto až v novověku.

Ve vykopávkách se vzácně nalézá ještě jeden kovový nástroj, který má ocelové destičky různé délky, podobně jako zvonkohra, zřejmě však měl ozvučnou desku, podobně jako cimbál. Patrně tento nástroj měl na mysli žalmista, když napsal:

Chvalte ho zvučnými cymbály, chvalte ho cymbály dunivými (Ž 150,5)

Zvuk kovových nástrojů je výraznější (říká se, že má větší průraznost), což svatopisec asi chtěl zachytit přívlastkem „zvučný“ či „dunivý“. U jiných nástrojů, kterých je v žalmech jmenováno několik, se podobné přívlastky neužívají.

I kovové struny jsou lepší než struny ze střev. Slyšel jsem jednou koncertního mistra na violoncello Ivana Měrku, jak říkal: „Na počátku mé dráhy se ještě používaly struny ze střev. Trvalo to dlouho, než se rozehrály, a když konečně začaly pěkně znít, tak praskly.“

Na kovové nástroje se používá bronz nebo ocel, poněvadž tyto kovy mají malý koeficient vnitřního tlumení. To znamená, že se dlouho chvějí. Na píšťaly varhan se používá slitina olova a cínu, protože se dobře pájí. Píšťaly varhan se vyrábějí svinováním plechu, vzadu mají šev – důsledek pájení. Dnes se dokonce dělají píšťaly varhan i z hliníku, protože je levnější. Tyto kovy mají velký koeficient vnitřního tlumení, zde to však nevadí, u píšťal vzniká tón chvěním sloupce vzduchu, nikoliv chvěním obalu.

Velké zvony začali odlévat mniši v křesťanských klášterech v 5. století. Kláštery tehdy měly všelijaké dílny, včetně odlévání kovů. Zvony se dlouho používaly jen v klášterech. Na věže městských kostelů se zvony začaly věšet až v 10. století. Jejich tvar prošel určitým vývojem, který vedl především ke zlepšení zvuku. Dnešní tvar se označuje jako pohárový. Zvon má srdce, které má těžiště níže než je těžiště pláště. Srdce se proto houpá pomaleji, tím naráží do pláště. Spíše výjimečně se zvony zavěšují obráceně. V Rusku se zvony zavěšují na pevno. Houpe se pouze srdce, na které je přivázán provaz. Někde mají zvony bez srdce, tluče se do nich kladivem. V Asii se používají zvony, jejichž tvar se blíží válci. Ocelové zvony se začaly odlévat koncem 60. let 19. století v německém městě Bochum a v anglické huti River Don. Ocelový zvon má o kvitnu vyšší tón než stejně velký zvon ze zvonoviny. Ocel má vyšší modul pružnosti. Velké ocelové zvony mají pěkný zvuk srovnatelný se zvony ze zvonoviny. Odlévaly se ústy (ústa je otevřená strana zvonu) nahoru, protože se nejmasivnější část odlitku dává nahoru.

Zvon se považuje za hudební nástroj a zvonaři jsou umělečtí řemeslníci. Zvon má jeden základní tón a několik alikvotních tónů. Výška tónu je dána tloušťkou věnce a jeho průměrem. Věnec je místo, do kterého tluče srdce zvonu. Je to nejtlustší místo na zvonu říká se mu úder nebo šlak. Tvar žebra určuje krásu zvuku. U zvonu se taky hodnotí délka vyznívání. Do zvonu se klepne kladivem, na zvon se přiloží ladička a měří se, jak dlouho zní. Dobrý zvon vyznívá alespoň jednu minutu. Zvony se převážně uplatňují na věžích kostelů. Každá diecéze by měla mít kampanologa, který by měl určovat, jaké zvony mají být na věži kostela, a měl by přejímat odlitý zvon. Většinou se na věž dávají tři zvony a ladí se do trojzvuku. Existuje 53 doporučených trojzvuků. Jsou melodicko-harmonické, protože větší zvony se houpou pomaleji. Někdy udeří naráz, někdy postupně, dalo by se to znázornit takto:

Schéma zvonění na tři zvony naladěn do jednoho z doporučených trojzvuků

Někdy se zvony dávaly na majáky, do pohybu je uváděl příboj. Námořníci se podle nich orientovali v mlze.

Zvony netypického tvaru

Ten ocelový zvon byl připevněn na traverzu a zřejmě visel na kovové stolici. To se často dělá, lépe je však k upevnění zvonu použít dřevěnou konstrukci, kov může rezonovat a vnášet pazvuky.

U nás má nejznámější zvonařskou dílnu paní Marie Tomášková-Dytrychová v Brodku u Přerova. Odlévá zvony ze zvonoviny. Tady je několik snímků:

Výroba dolních částí formy ve zvonařské dílně Marie Tomáškové-Dytrychové
Skupina zvonů odlitých ve zvonařské dílně Marie Tomáškové-Dytrychové
A ještě jeden zvon ze stejné dílny.
Zvon ze stejné dílny, v pozadí je konstrukce žebra zvonu.

Nákres v pozadí je stejný s nákresy, které zhotovil Vavřinec Křička z Bitýšky (1500-1570).

Někdy před 20 roky naši politici přišli s nápadem, že by nám Němci mohli zaplatit zvony, kterých u nás za války zabavili možná třetinu. Na biskupství začali dělat seznamy rekvírovaných zvonů. Zašel jsem v Ostravě na biskupství a dověděl jsem se, že v naší malé diecézi mají seznam více jak 800 zabavených zvonů a že to není konečn číslo. Zašel jsem v podniku za ředitelem, že bychom mohli nabídnout ocelové zvony, které jsou o hodně levnější, ať mi uvolní peníze, že bych zkusil jeden zvon odlít, abychom zjistili, zda to umíme.

Dolní část formy pro lití ocelového zvonu
Horní díl formy. Při skládání se obrátí. Otvory po obvodu jsou boční nálitky.
Odlitek ocelového zvonu po vytlučení z formy. Boční nálitky jsou uříznuté, horní nálitek ještě není odstraněn.
Očištěný ocelový zvon, nejsou ještě odstraněné stopy po nálitcích

Odlévali jsme ho ústy dolů, využili jsme boční nálitky. Tady je odlitý zvon. Ocelové zvony nelze moc zdobit, ocel má mnohem horší zabíhavost než bronz. Na druhou stranu, zvony visí na věži a většina zvonů má elektrické zvonění, nikdo na věž za celý rok nevyleze. Krom toho, nadměrné zdobení zhoršuje kvalitu tónu. To zdobení je něco jako žebrování na konstrukci: tlumí vibrace. Jednání s Němci šlo do ztracena, žádnou náhradu jsme za odebrané zvony nedostali. Nakonec jsme však těch zvonů odlil šest.

Ze zvonů se dělají i zvonkohry. Nejznámější je na Loretě v Praze.

Zvonkohra na poutním místě Křtiny

V Rusku před revolucí se na zvony hrálo. Na kostele bylo obvykle více zvonů, často šest. Tři menší zvony byly vpravo, dva střední zvony byly vlevo a jeden velký zvon byl stranou. Zvony byly nepohyblivé, provaz byl uvázán na srdce, jak jsem již napsal výše. Zvoník vzal do pravé ruky tři provazy od zvonů napravo, do levé ruky dva provazy od zvonů vlevo a na nohu si přivázal provaz od velkého zvonu. A začal hrát. Pochybuji, že ty skladby byly zapsané. Revolucionáři většinu chrámů zničili a na většině území toto umění upadlo v zapomenutí. Přežilo v klášterech na Soloveckých ostrovech. Jednou ukazovali tuto hru na zvony v televizi. V mnohých ruských městech jsou nadšenci, kteří se pokoušejí hru na zvony vzkřísit.

Poněkud jinak hrají na vánoce na zvony v Londýně. Ke každému zvonu si stoupne zvoník a mírně ho rozhoupe, jen tak, aby nezvonil. Doprostřed si stoupne dirigent a na koho ukáže, tak ten zabere a srdce udeří. O vánocích jsem to slyšel na stanici BBC, líbilo se mi to.

Autor: Ladislav Jílek | čtvrtek 28.6.2018 17:18 | karma článku: 14,79 | přečteno: 364x
  • Další články autora

Ladislav Jílek

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část II - Kolonie

Vzpomínám si, že v padesátých letech minulého století mnoho lidí na argument, že ve Francii, Velká Británii či jiné západoevropské zemi mají vysokou životní úroveň, odpovídal: „Díky koloniím mají vysokou životní úroveň.“

22.4.2024 v 11:10 | Karma: 20,38 | Přečteno: 548x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část I - Války

Již mnohokrát se stalo, že někdo přišel s novou myšlenkou, která chytla. Všem lidem bylo jasné, že to je ono, nadchli se pro ni, realizovali ji – a nakonec se ukázalo, že to nefunguje.

16.4.2024 v 17:36 | Karma: 15,29 | Přečteno: 472x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Poznámky k eutanazii

Vím, že většina lidí má vyhraněný názor na dobrovolné ukončení života. Pokud někdo na toto téma ještě chce vést úvahy, doporučuji zvážit níže uvedená fakta.

11.4.2024 v 12:57 | Karma: 14,66 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma: 24,52 | Přečteno: 715x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Jílek

I já se vyjadřuji k Benešovi

Několik blogerů v souvislosti s datem 15. března se vyjádřilo k prezidentovi Edvardu Benešovi. Většinou ho hodnotili spíše negativně. Přidám svůj pohled.

19.3.2024 v 21:38 | Karma: 22,93 | Přečteno: 739x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:20

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

TOP 09 padají preference, Langšádlová si vytáhla Černého Petra, říká politolog

25. dubna 2024  12:16

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě. Rozhodla se podat demisi....

Vrah tělo ubodaného muže hodil do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

  • Počet článků 421
  • Celková karma 18,35
  • Průměrná čtenost 521x
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.