Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Historie zpracování kovů - 12. Vliv na politiku – antika

Tímto málo srozumitelným názvem chci říci, že pokračuji v historii zpracování kovů a pokusím se poukázat, že výroba kovů měla i politické dopady, což chci v toto pokračování dokumentovat příklady z antiky.

Při popisu historických událostí se většinou zdůrazňuje význam jednotlivých osobností. Ten je jistě nepochybný. V historických románech se často popisují intriky, které měly vliv na chod dějin. Jistě i ty hrály svoji roly. Ukažme si však na příkladech, že znalosti zpracování kovů také v nemalé míře ovlivňovaly hospodářství a politiku.

Se širokým využíváním železných nástrojů a zbraní započali Chetité (někdy se též píše Hetité), kteří přišli do Malé Asie v prvé polovině druhého tisíciletí př. K. a začali zde budovat velkou říši. Ve výzbroji armády hojně využívali železné meče, před tím se používaly hlavně dýky, převážně bronzové a samozřejmě kopí. Je možné říci, že právě díky těmto mečům vybudovali na svoji dobu rozsáhlou říši. Bylo již řečeno, že technologii výroby železných předmětů si pečlivě chránili. Přesto ji však od nich získaly okolní národy. Prvé, co potom tyto národy udělaly, bylo, že kolem r. 1200 př. K. Chetitskou říši vyvrátili.

Význam železných mečů zachycuje řecký historik:

Tam pod hradbami Tróje padli Achájcům ti nejlepší, jež rekové byli. V tu dobu se ze severu do slunné Helady valí nová vlna Řeků a to jsou Dórové. Zbytky statečných Achájců se ještě postaví na obranu a tasí své bronzové meče. Proti nim vytasí Dórové své meče železné, které se do bronzu zakusují jako do sýru. Když dozní řinčení zbraní, není už achájského lidu. Jako kdysi nad pyšnou Trójou, stoupá teď dým nad jejich zemí.

Za největšího řeckého a vůbec starověkého dobyvatele je považován Alexandr Makedonský. Jistě byl vynikající vojevůdce, avšak nelze přehlédnout, že na jeho úspěších se podílely kovy. V Makedonii a Thrákii v severní části Řecka, kde vládl, byla bohatá ložiska kovů, především stříbra. Díky nim měl dostatek peněz na vyzbrojení armády. Vybudoval i silné vojenské loďstvo a chystal se přeplout moře a dobýt Tyr, tehdy nejvýznamnější město v oblasti (dnes v Libanonu). Věděl, že příznivý vítr ho zanese navečer k tomuto městu, bude muset zakotvit a záškodníci z Tyru v noci potají připlují k Alexandrovým lodím a přeřežou provazy, na kterých budou upoutány kotvy. Vítr v noci odnese lodě na moře. Kotvy se totiž tehdy upevňovaly provazy. Alexandr na to reagoval tak, že kotvy nechal upoutat na řetězy. Z vojenského hlediska mělo asi největší význam to, že Alexandrovi vojáci používali kalené meče díky tomu, že krátce před jeho nástupem se začal v Řecku používat postup kalení. Postup kalení objevili asi o sto let dříve Skythové, kteří sídlili na jihu dnešní Ukrajiny. Díky těmto novinkám Alexandr dobyl v létech 336-323 př. K. ohromné území, především Perskou říši a Egypt. Pak táhl do Indie a zde však neuspěl. Lze to vysvětlovat například vyčerpaností vojska, nemělo by se však přehlížet, že indická armáda měla rovněž kalené meče, jejichž kvalita převyšovala řecké meče. Později se začaly nazývat damascenskými meči, byla o nich řeč výše. Indický malíř Ranči namaloval obraz, na němž indický panovník Puru podává klečícímu Alexandrovi meč, který převyšoval kvalitou jeho meče, a sluha přináší schránku (šperkovnici pobitou zlatem) s kousky damascenské oceli. Tady odbočím: Dnes vlastní indický velkopodnikatel Mittal mnoho podniků po celém světě. U nás vlastní Novou huť, momentálně ji chce prodat. Ve všech těchto podnicích pochopitelně dosadil svoje top manažery, rodilé Indy z nejvyšších kast. Mnozí z nich si kancelář vyzdobili kopií tohoto obrazu, mne se však nepodařilo získat reprodukci vhodnou ke zveřejnění.

Římané se od Řeků naučili vyrábět kalené meče a během několika posledních století před změnou letopočtu dobyli jižní polovinu Evropy a sever Afriky.

Od 5. stol. př. K. Římané neúspěšně válčili s Galy, keltskými obyvateli na území dnešní Francie. O Galském královi Brenussovi napsal Římský historik, že vymyslel novou válečnou zbraň a to železnou podkovu. On ty podkovy asi nevymyslel král, ale spíše nějaký kovář nebo nějaká jezdec, ale tak to tenkrát a nejen tenkrát  chodilo, že si vynález přivlastnil někdo mocnější. Okovaná galská jízda byla rychlejší než římská a měla větší vytrvalost. Posléze však Římané nad Galy zvítězili. Stalo se to v r. 360 př. Kr. v bitvě na řece Adda a zřejmě i zde sehrály důležitou roli kalené meče. Římský historik Polybius popisuje vítěznou bitvu nad Galy takto:

„…Meče Galů se již při prvém úderu ohnuly…Pokud neměl voják možnost opřít ohnutý meč o zem a nohou ho vyrovnat, byl druhý úder neúčinný…“

To dokazuje, že římské meče již byly kalené.

Války, které Římané vedli, namnoze souvisely se získáním ložisek kovů. Například ve druhé punské válce se římskému vojevůdci Publiu Scipiovi podařilo dobýt Iberii, dnešní Španělsko. Podle zpráv kronikářů během několika let ve stříbrných dolech v blízkosti Kartagena (na jihu dnešního Španělska) pracovalo 40 000 otroků, což je počet srovnatelný s počty dobrovolných i nedobrovolných horníků v Jáchymově či v ostravských dolech v padesátých létech minulého století. Při budování silnic měli Římané dva cíle: prvý byl vojenský: umožnit rychlý přesun armády, druhý byl hospodářský: umožnit obchod a taky přístup k ložiskům rud.

Získávání kovů bylo jedním z motivů rozšiřování Římské říše. Nejúspěšnější z hlediska materiálního zisku bylo dobytí Dacie (dnešního Rumunska) v r. 101 př. Kr. za vlády Marca Trajana. Válečná kořist činila 10 000 otroků, a, po přepočtu na dnešní jednotky, 454 tun stříbra a 227 tun zlata. Válečná kořist při dobytí ostatních provincií byla udávána „pouze“ v desítkách tun zlata a stříbra.

Autor: Ladislav Jílek | neděle 8.7.2018 20:12 | karma článku: 15,24 | přečteno: 325x
  • Další články autora

Ladislav Jílek

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část II - Kolonie

Vzpomínám si, že v padesátých letech minulého století mnoho lidí na argument, že ve Francii, Velká Británii či jiné západoevropské zemi mají vysokou životní úroveň, odpovídal: „Díky koloniím mají vysokou životní úroveň.“

22.4.2024 v 11:10 | Karma: 20,38 | Přečteno: 548x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část I - Války

Již mnohokrát se stalo, že někdo přišel s novou myšlenkou, která chytla. Všem lidem bylo jasné, že to je ono, nadchli se pro ni, realizovali ji – a nakonec se ukázalo, že to nefunguje.

16.4.2024 v 17:36 | Karma: 15,29 | Přečteno: 472x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Poznámky k eutanazii

Vím, že většina lidí má vyhraněný názor na dobrovolné ukončení života. Pokud někdo na toto téma ještě chce vést úvahy, doporučuji zvážit níže uvedená fakta.

11.4.2024 v 12:57 | Karma: 14,66 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma: 24,52 | Přečteno: 715x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Jílek

I já se vyjadřuji k Benešovi

Několik blogerů v souvislosti s datem 15. března se vyjádřilo k prezidentovi Edvardu Benešovi. Většinou ho hodnotili spíše negativně. Přidám svůj pohled.

19.3.2024 v 21:38 | Karma: 22,93 | Přečteno: 739x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08

Aktualizujeme Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 421
  • Celková karma 18,35
  • Průměrná čtenost 521x
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.