Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ještě k únoru 1948

Na toto téma bylo v letošním osmičkovém roce napsáno hodně, přesto bych rád přišel i já se svojí troškou do mlýna.

Komunisté šli do boje o převzetí veškeré politické moci velmi odhodlaně a aktivně. Již 12. května 1945 se ve velkém sále pražské Lucerny konalo shromáždění pražských komunistů, na kterém Gottwald řekl: „Když jsme dovedli překonat velké obtíže z minulosti, tak by v tom byl čert, aby naše strana nedovedla využít dobrých podmínek tak, abychom vbrzku dosáhli svých konečných cílů, za které jsme celý život bojovali.“ A s touto razancí komunisté pracovali směrem k převzetí moci. Například zabránili tomu, aby po r. 1945 vznikl ústavní soud.

Jistou ilustrací aktivity komunistů je vedení odborů. Podle Luďka Pachmana, tehdy pilného komunisty (později disidenta) bylo ve vedení odborů 650 sociálních demokratů, 240 komunistů a 200 lidovců a národních socialistů dohromady. Ale těch 240 komunistických vůdců (Pachman byl jedním z nich) dokázalo strhnout iniciativu a například zorganizovat generální stávku v únoru 1948. Většina nekomunistů ve vedení odborů jen na to koukala.

Jiný příklad: Tři strany ve vládě (soc. dem, nár. soc. a lidovci) byly pro přijetí Marshallova plánu, nedokázaly to však prosadit proti komunistům, kteří na příkaz Stalina byli proti.

Demokratické síly se nezmohly na protiofenzivu. Když například tehdejší pražský arcibiskup Josef Beran organizoval setkání křesťanských demokratických sil, všichni představitelé nekatolických církví odmítli účast s odůvodněním, že nechtějí být spojováni s Vatikánem, který je označován jako představitel nejčernější reakce.

Komunisté tehdy každého protivníka nálepkovali slovy: reakcionář, zpátečník, jde proti lidu… a toho se každý bál. Například Jan Masaryk vzal funkci ministra zahraničí v Gottwaldově vládě a zdůvodnil to tím, že „je na straně lidu“. Děsil se toho, že by se o něm řeklo, že jde proti lidu.

V čele obou stran stáli dost oslabení vůdci: Beneš měl slabé zdraví, a také jeho diplomatické schopnosti měly své meze. Uvedu jeden příklad. Hitler chtěl před válkou oslavit obranyschopnost Sovětského svazu. Využil toho, že Stalin je paranoik a nechal vyrobit podvržený dokument dokazující, že největší generálové v čele s náčelníkem generálního štábu Rudé armády Tuchačevským připravují svržení Stalina. Tento dokument Němci podstrčili našemu špionovi. Ten ho předal výše a nakonec ho šéf naší rozvědky předal Benešovi. Beneš ho předal ruskému vyslanci a nakonec podvržený dokument dostal Stalin. Uvěřil mu a všechny nejvyšší velitele armády v čele s Tuchčevským nechal popravit. Když byl Beneš za války v Moskvě podepsat dohodu o poválečné spolupráci, měl jeden den na programu také setkání s ruskými generály. Při přípravě na toto setkání konzultoval s Ludvíkem Svobodou, co jim při setkání řekne. A Svoboda se zděsil, poněvadž Beneš se chtěl pochlubit tím, že pomohl odhalit „zradu“ Tuchačevského. Svoboda mu vysvětlil, ať o tom pomlčí, že si ruští generálové o tom myslí něco úplně jiného.

Gottwald na tom nebyl se zdravím o mnoho lépe. Navíc se Gottwald velmi bál Stalina, věděl, že nepatří mezi Stalinovy oblíbence. Například za celou válku, kdy byl Gottwald v Moskvě, ho Stalin přijal jen jedenkrát.

Nebo jiný příklad: Když naše jednotky spolu s Rudou armádou pronikly Dukelským průsmykem a začaly osvobozovat naši vlast, Gottwald ustanovil skupinu komunistů v čele s Krosnářem, která v osvobozených městech a vesničkách organizovala ustavení národního výboru v čele s komunisty. Když Krosnář se svou skupinou přišel na Podkarpatskou Rus, narazil tam na sovětského poslance Turiance, který tam připravoval připojení Zakarpatské Ukrajiny, jak toto území nazývali Rusové, k Sovětskému svazu. Turianec Krosnařovi řekl, ať zmizí, než ho nechá zavřít. Krosnař se vrátil a hlásil to Gottwaldovi. Gottwald se teprve teď dověděl, že Sověti si přivlastní Podkarpatskou Rus. Vzal to na vědomí a neodvážil se na to nikoho dále ptát.

Únorové převzetí moci však Gottwal měl projednáno Moskvou a Stalin mu přislíbil, že sovětská vojska budou připravena a v případě potřeby podpoří české komunisty. Nevím, zda toto Beneš věděl. Podle mne to alespoň musel tušit, možná při klíčovém jednání mu to naznačil Gottwald. A Beneš opět před přesilou kapituloval.

Autor: Ladislav Jílek | pondělí 8.10.2018 16:44 | karma článku: 21,02 | přečteno: 488x
  • Další články autora

Ladislav Jílek

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část II - Kolonie

Vzpomínám si, že v padesátých letech minulého století mnoho lidí na argument, že ve Francii, Velká Británii či jiné západoevropské zemi mají vysokou životní úroveň, odpovídal: „Díky koloniím mají vysokou životní úroveň.“

22.4.2024 v 11:10 | Karma: 20,36 | Přečteno: 527x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část I - Války

Již mnohokrát se stalo, že někdo přišel s novou myšlenkou, která chytla. Všem lidem bylo jasné, že to je ono, nadchli se pro ni, realizovali ji – a nakonec se ukázalo, že to nefunguje.

16.4.2024 v 17:36 | Karma: 14,77 | Přečteno: 466x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Poznámky k eutanazii

Vím, že většina lidí má vyhraněný názor na dobrovolné ukončení života. Pokud někdo na toto téma ještě chce vést úvahy, doporučuji zvážit níže uvedená fakta.

11.4.2024 v 12:57 | Karma: 14,66 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma: 24,52 | Přečteno: 715x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Jílek

I já se vyjadřuji k Benešovi

Několik blogerů v souvislosti s datem 15. března se vyjádřilo k prezidentovi Edvardu Benešovi. Většinou ho hodnotili spíše negativně. Přidám svůj pohled.

19.3.2024 v 21:38 | Karma: 22,93 | Přečteno: 736x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

  • Počet článků 421
  • Celková karma 18,28
  • Průměrná čtenost 521x
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.