Závažná chyba

18. 11. 2018 18:52:14
Periodicky se objevují kauzy vycházející z toho, že někdo spolupracoval s StB. Naposledy byla tato kauza oprášena u J. Nohavici v souvislosti s vyznamenáním od Putina. Situace kolem premiéra už taky otravuje vzduch moc dlouho.

Začnu příběhem, který se skutečně stal. Pracovníci StB si vyhlédli jako možného spolupracovníka jednoho katolického kněze. Odvezli ho do jednoho hotelu, měli tam místnost, ve které „pracovali“. Předložili mu nabídku spolupráce a slibovali, co mu to přinese. Nezabralo. Tak přešli k výhružkám. Nezabralo. Nakonec mu řekli, že ho klidně připraví o život a že mají lékaře, který vyplní úmrtní list potvrzující přirozenou smrt. Na důkaz toho lékaře přivedli. Ve skutečnosti to byl ředitel hotelu, který s nimi spolupracoval, a teď si jen oblékl bílý plášť. Kněz vyhrnul rukáv a natáhl ruku a řekl: „Prosím, píchněte mi tu smrtící injekci, jsem připraven na smrt.“ Tím je poněkud zaskočil a pracovníci StB změnili taktiku. Přivedli slečnu (byla to servírka z toho hotelu) a řekli ji: „Svlékni se!“ Slečna se svlékla. A příslušníci StB pokračovali: Teď strhneme šaty s tebe, hodíme vás na postel, uděláme fotky a zveřejníme je.“ Za této situace kněz spolupráci podepsal. Uplynulo pár let a po sametové revoluci se najednou objevila kauza: Katolický kněz byl spolupracovníkem StB. To bylo sousto pro noviny. Kněz to nezvládl nervově, skončil v péči psychiatrů.

Pracovníci StB zůstali v anonymitě. Někteří si zřídili bezpečnostní agenturu, jiní se začali věnovat vymáhání dluhů, stali se exekutory a podobně. Všem se daří dobře a nikdo jim nepřipomíná jejich minulost. Byly horší případy: Coufala a Švandu příslušníci StB zavraždili. Zřejmě zavraždili i další nepohodlné osoby, srazilo je nákladní auto, přičemž řidič nákladního auta nebyl potrestán. Nacističtí zločinci byli většinou potrestáni. Nepomohlo jim, že tvrdili, že plnili pouze rozkazy nebo že jednali podle platných zákonů. Tribunál v Norimberku odpověděl, že se provinili proti obecně lidským zákonům. U nás místo toho zněla slova o odpuštění. Dokonce i někteří komunisté věděli, že v modlitbě „Otče náš“ jsou slova „..jakož i my odpouštíme našim viníkům“. Vysvětloval jsem tenkrát, že tato věta znamená, že my máme odpouštět těm, kteří nám ublížili, nikterak se to netýká vedoucích a vládců. Lze to vysvětlit na případu učitelky. Jestliže učitelka zpozoruje, že jeden žák ubližuje druhému, nemůže mu to odpustit, naopak musí udělat vše, aby zabránila šikaně. Pak teprve může říci postiženému žákovi: „Ty mu odpusť, já se postarám, aby už ti neubližoval!“ – Jiný příklad: Kdyby jedna učitelka snižovala před žáky autoritu druhé učitelka, ředitelka školy by jí to nemohla odpustit, naopak by musela rázně zakročit. Pak by mohla té postižené učitelce říci: „Udělal jsem potřebné zákroky, ty už to nemusíš řešit.“

Že nadřízení rozsuzují kauzy svých poddaných, bylo součástí židovské kultury již od počátku. Soudci byli v židovském národě dříve než králové. Křesťanské státy to převzaly. V mnohých nekřesťanských státech tak tomu nebylo, panovníci řešily jen vztahy mezi sebou a poddanými, vztahů mezi poddanými si nevšímali, ti si to vyřizovali sami. V takových státech se rozvinula krevní msta, která se dodnes praktikuje v některých oblastech Kavkazu, Pákistánu a na dalších místech. Připomeňme, že když se v 16. století začaly hlavně mezi šlechtici rozmáhat souboje, papež označil souboje za zlo a stanovil za něm přísné tresty (exkomunikaci).

Náš stát udělil všem zmiňovaným zločincům pardon. Nechal však zveřejnit seznamy jejich spolupracovníků. Je těžké dnes zjišťovat, pod jak velkým nátlakem přistoupili ke spolupráci, to bylo velmi individuální. Zveřejněné seznamy prý nebyly úplné. Kromě spolupracovníků StB byli u nás i spolupracovníci KGB, jejichž seznamy pochopitelně nemáme. Možná bychom se divili, kdo v nich je. Krom toho existovala síť informátorů, kterou si vybudovala přímo KSČ. Pomocí nich sledovali například dění v Chartě 77. Věděli předem, jaké prohlášení připravují, a Rudé právo na toto prohlášení reagovalo s předstihem. Kartotéků těchto spolupracovníku si kompatija ponechala.

Ve věci StB se tedy nekonalo žádné soudní řízení, které by postihovalo její praktiky,

Jen o málo lepší je současná praxe strašně dlouhých soudních řízení. Málo kdo si uvědomuje, že přiměřeně dlouhé soudní řízení by vyřešilo mnoho dnešních problémů. Kdyby například po prvém obvinění Babiše z dotačního podvodu soud do půl roku vynesl rozhodnutí vinen-nevinen, odpadlo by mnoho problémů. Jde přeci o jednoduchou věc, která nevyžaduje dlouhé expertízy znalců. Kauza Rath se táhne roky a ještě není v dohledu konec. Soudní řízení po zřícení mostu na vlak ve Studénce také trvalo neuvěřitelně dlouho. Dnes v 10 hodin se na Novinkách objevil článek, v němž soudce Fiala říká, že z protahování soudního řízení se stal dobrý byznys. To je velmi vážné obvinění.

Jestliže stát rezignuje na řádný výkon soudní moci, pak je to vážné ohrožení demokracie.

Autor: Ladislav Jílek | neděle 18.11.2018 18:52 | karma článku: 33.77 | přečteno: 1041x

Další články blogera

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Ladislav Jílek

I já se vyjadřuji k Benešovi

Několik blogerů v souvislosti s datem 15. března se vyjádřilo k prezidentovi Edvardu Benešovi. Většinou ho hodnotili spíše negativně. Přidám svůj pohled.

19.3.2024 v 21:38 | Karma článku: 22.17 | Přečteno: 596 | Diskuse

Ladislav Jílek

Je 0,03% zanedbatelné množství?

Mnozí lidé popírají, že růst průměrné teploty způsobuje vypouštění CO2 do ovzduší a jsou alergičtí, když uslyší Green Deal.

1.3.2024 v 16:30 | Karma článku: 11.98 | Přečteno: 341 | Diskuse

Ladislav Jílek

Blíží se jaro

A to nás inspiruje k různým aktivitám. Cítíte již takové nutkání? Mám tady námět, který by třeba mohl někoho zaujmout.

28.2.2024 v 10:34 | Karma článku: 11.85 | Přečteno: 169 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 20.83 | Přečteno: 258 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 19.10 | Přečteno: 618 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.64 | Přečteno: 397 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 252 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 671 | Diskuse
Počet článků 418 Celková karma 18.67 Průměrná čtenost 522
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...