Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Historie zpracování kovů – kde se to naši předci naučili

Máme na mysli naše české předky, kteří do naší země přišli prý v několika proudech koncem 5. stol. n. l., tedy na konci druhého stěhování národů.

Dříve panoval názor, že naši předkové naučili zpracovávat kovy, až když se usadili na zdejším území a že se to naučili od Germánů či Keltů, se kterými se zde setkali a částečně i smíchali. Kočující kmeny přeci nemají vhodné podmínky pro výrobu kovů.

Ruští a ukrajinští archeologové však našli dostatek důkazů, že staří Slované znali výrobu kovů již ve své pravlasti ve stepích dnešního jižního Ruska a Ukrajiny. Zde totiž žili usedlým způsobem života. Na cestu směrem na západ a na jih se zřejmě vydali proto, že se na ně směrem od jihovýchodu tlačily mongolské kmeny, které byly nuceny opustit své domovy kvůli rozšiřujícím se pouštím v Asii. Současně archeologové vyslovili názor, že staří Slované převzali znalost výroby kovů od ugrofinských kmenů, které sídlily severněji, a jejichž technologie zpracování kovů byla na vyšší úrovni než u Slovanů.

Proti tomuto názoru vystoupili mnozí historici a opírali se při tom o jazykový rozbor. Vycházeli ze známé zkušenosti, že když jeden národ přebírá od druhého národa nějaké znalosti či dovednosti, zpravidla s tím přejímá i názvosloví. Uveďme příklady: Když na začátku novověku vypracovali Italové hudební nauku, převzaly ji postupně všechny národy zpravidla i s italským názvoslovím. Od Angličanů jsme přejali fotbal, tenis a další sporty včetně anglické terminologie. Od Japonců jsme převzali judo včetně názvů kimono či tatami a mnoho dalších výrazů. S počítači přišlo názvosloví v americké angličtině. Tak by se dalo pokračovat i v jiných oborech. Etymologie hutnického názvosloví může tedy sloužit jako jeden ze způsobů poznání, jak se naši předkové naučili metalurgickým dovednostem a od koho je získali.

Podívejme se tedy na etymologii hutních názvů.

Pec – Odvozeno od slova péci, které se vyskytuje i v ostatních slovanských jazycích.

Struska – Ve staré češtině troska, odvozeno od třískat. Německy das Schlacke od schlagen, tedy sémanticky stejně jako v češtině, tlouci.

Ruda – Odvozeno ze sumerského urud, což znamenalo kámen. Toto slovo převzala také latina jako rudus či raudus a z ní to převzali Germáni. Německy je to však Erz.

Kladivo – Odvozeno zřejmě od slova klást. Vyskytovalo se i ve staré ruštině. Dnes Rusové používají výraz molot. Ve slovinštině je to kládivo.

Kleště – Odvozeno zřejmě od slova klestit, čili upravovat ořezáváním, osekáváním. Podobná slova jsou i v ostatních slovanských jazycích.

Tavit – Výraz vznikl od slova tát až v 19. století, vyskytuje se jen v češtině a slovenštině. Sloveso tát je příbuzné s německým tauen.

Kovat – Výraz se v mírně pozměněné formě vyskytuje ve všech slovanských jazycích. Jen v češtině však bylo od něho odvozeno slovo kov.

Meč – Všeslovanské slovo odvozené z kavkazských jazyků, kde mača = šavle, nůž. Výraz jinou cestou přešel do románských jazyků jako mačeta, gótsky meki. Podle některých badatelů může mít původ v keltském mech, což znamená svítit, blýskat se.

Měď – Odvozeno od názvu starověkého státu Médie, který ležel na jih od Kavkazu, v němž se vyráběla měď. Podobně latinské označení cuprum pochází od ostrova Kypru. Problém je v tom, že Médská říše existovala v letech 728 – 550 př. n. l., kdy ještě neexistovaly slovanské jazyky. Zřejmě tento název přecházel prostřednictvím již zaniklých jazyků.

Stříbro – Zní podobně ve všech slovanských jazycích a také v pobaltských, germánských a dalších jazycích. Stříbro je kov, se kterým pro jeho cenu a výtečné technologické i uživatelské vlastnosti pracovaly snad všechny známé civilizace. Proto podobný název najdeme například i v asyrštině, která používala výraz sarrupum či šarpu a staré perštině jako siraplis.

Zlato – Zní podobně ve všech slovanských jazycích. Toto slovo souvisí s přídavným jménem žlutý. Podobně je tomu i v mnohých dalších jazycích, například německy Gold odvozeno od gelb, litevsky želtas, lotšsky zelts

Cín – Je to všeslovanské označení přejaté z germánských jazyků (německy Zinn, angličtina je již teritoriálně vzdálenější – tin).

Železo – Je to všeslovanské označení. Podobný název mají i pobaltské jazyky: litevsky gelsis, lotyšsky dzelzs. Původ slova železo je nejasný. Latinské ferum bylo zřejmě přejato z akadštiny ferzum

OlovoJe to všeslovanské slovo. V ruštině však se takto označuje cín, maďarsky ólom litevsky álvas, lotyšsky alvs. Etymologický původ je nejasný.

Ocel – Odvozeno ze staré italštiny acia = ostrý. Podobně zní i v některých dalších slovanských jazycích, pokud tyto jazyky nepřevzaly vzor ze západoevropských jazyků (např. rusky stal).

Bronz Přejato z němčiny die Bronze, která pevzala italské bronzo.

Hamr – Přeneseno z německého der Hammer = původně kladivo, přeneseně buchar.

Buchar – V tomto slově je implicitně obsaženo německé slovo tlouci. Např. der Pochhammer značí tlukací mlat, die Pochmühle nebo das Pochwerk značí stoupu pro úpravu rudy (v češtině jako starý výraz puchárna).

Mnohé výrazy jsou v různých slovanských jazycích podobné, což svědčí o tom, že je Slované používali již před tím, než se rozešli do dnešních sídel. Některé výrazy mají původ na Středním Východě, přičemž jejich cesta do slovanských jazyků byla jiná, než do románských či germánských jazyků. Dnes se tedy považuje za dokázané, že naši předkové si základní znalosti o zpracování kovů přinesli ze své pravlasti.

Práci kováře v období Velkomoravské říše si představujeme tak, že na jaře odešel s pomocníky a možná i s rodinou do kopců, kde bylo dostatek dřeva a kde bylo možné nalézt železnou rudu. (V období Velké Moravy byly osídleny jen nížiny.) Postavil si přístřešek a nakácel stromy. V milíři vyrobili dřevěné uhlí a postavili pec. V ní vyredukovali železo a vykovali z něho tyče. Když měl vyrobeno dostatek tyčí, naložil je na vůz nebo na soumara a šli do sídla, kde tyče dále zpracovával.

Vraťme se ještě ke zkoumání původu výrazů z oblasti zpracování kovů. Ukazují nám, že ve středověku a novovověku jsme technologie přebírali ze západní Evropy, hlavně z Německa. Někdy je vidět, jak znalosti putovaly. Například výraz kalibr má původ v řeckém kalopódion (kalon – dřevo, pous – noha, genitiv zní podós), což bylo označení pro ševcovské kopyto. Toto slovo přešlo do arabštiny ve znění qalib jako označení pro kopyto, kadlub nebo formu. Dále ho přebrala středověká latina a z ní francouzština ve tvaru kalibre. Dále přešlo do němčiny ve znění Kaliber jako označení pro dřevěný váleček, kterým se měřil průměr hlavně. Později se význam rozšířil i na jiné měrky.

Další výrazy jako koks, cowper, ingot… pocházejí z angličtiny. Přinesli je k nám angličtí hutníci. Došlo k tomu takto: V prvé polovině 19. století působil ve Vídni na technice profesor Franz Xaver Riepel, který sledoval, jak v Anglii postupuje průmyslová revoluce a marně přesvědčoval vlivné, aby se i v Rakousku zavedla výroba železa pomocí koksu místo dřevěného uhlí a aby se postavila železnice. Až narazil na olomouckého arcibiskupa Rudolfa Jana, který byl z rodu Habsburků a Vídeň občas navštívil. Riepel věděl, že na Ostravsku, které tehdy spadalo pod olomoucké arcibiskupství, jsou ložiska kmenného uhlí, které by bylo možné využít. Arcibiskup se staral o svěřenou arcidiecézi, pilně vyzitoval farnosti a všiml si, že vesnice na Hané či na Slovácku jsou bohaté, zatím co vesnice na Ostravsku jsou chudobné. Usoudil, že by takto mohl kraji prospět a s Riplem se dohodl. Nechal si od něho nakreslit plány a poslal emisara do Anglie, aby přivedl hutníky, kteří tuto technologii ovládají. A s nimi přišly i ty anglické výrazy. K vybudování hutě si zvolili vesnici Vítkovice u Ostravy a to ze dvou důvodů: Byla v majetku olomouckého arcibiskupství a bylo možné do ní přivést náhon z Ostravice pro pohon vodních kol. U nás se uvádí, že zde byla poprve ve střední Evropě zavedena výroba železa pomocí koksu. Ovšem totéž tvrdíPoláci o huti Batory v Chorzově.

Autor: Ladislav Jílek | neděle 4.8.2019 17:28 | karma článku: 24,17 | přečteno: 865x
  • Další články autora

Ladislav Jílek

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část I - Války

Již mnohokrát se stalo, že někdo přišel s novou myšlenkou, která chytla. Všem lidem bylo jasné, že to je ono, nadchli se pro ni, realizovali ji – a nakonec se ukázalo, že to nefunguje.

16.4.2024 v 17:36 | Karma: 14,45 | Přečteno: 435x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Poznámky k eutanazii

Vím, že většina lidí má vyhraněný názor na dobrovolné ukončení života. Pokud někdo na toto téma ještě chce vést úvahy, doporučuji zvážit níže uvedená fakta.

11.4.2024 v 12:57 | Karma: 14,38 | Přečteno: 582x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma: 24,52 | Přečteno: 711x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Jílek

I já se vyjadřuji k Benešovi

Několik blogerů v souvislosti s datem 15. března se vyjádřilo k prezidentovi Edvardu Benešovi. Většinou ho hodnotili spíše negativně. Přidám svůj pohled.

19.3.2024 v 21:38 | Karma: 22,93 | Přečteno: 734x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Je 0,03% zanedbatelné množství?

Mnozí lidé popírají, že růst průměrné teploty způsobuje vypouštění CO2 do ovzduší a jsou alergičtí, když uslyší Green Deal.

1.3.2024 v 16:30 | Karma: 12,30 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jílek

Blíží se jaro

A to nás inspiruje k různým aktivitám. Cítíte již takové nutkání? Mám tady námět, který by třeba mohl někoho zaujmout.

28.2.2024 v 10:34 | Karma: 11,85 | Přečteno: 283x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jílek

Kroutím hlavou

Dosti často mně něco přiměje k tomu, že kroutím hlavou. Asi před půl rokem se na zastávce Konzervatoř objevil billboard, kterému jsem nerozuměl.

19.2.2024 v 17:24 | Karma: 24,88 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jílek

Anekdoty D

Myslel jsem, že během Silvestra zveřejním celou abecedu starých anekdot. Děti a známí mě vtáhli do jiné zábavy. Pokračuji anekdotami o dětech a domorodcích.

1.1.2024 v 21:01 | Karma: 20,34 | Přečteno: 513x | Diskuse

Ladislav Jílek

Básně vhodné k dnešnímu dni

Následující rýmovačky jsem posbíral podobně jako anekdoty. Žádnou z nich jsem nevymyslel. Myslím, že by se mohly na Silvestra hodit.

31.12.2023 v 8:54 | Karma: 12,02 | Přečteno: 262x | Diskuse| Poezie a próza

Ladislav Jílek

Anekdoty ABC

Zítra je Silvestr, pokud byste se náhodou nudili, můžete zkusit níže uvedené anekdoty. Samozřejmě jsou všechny staré a autoři jsou anonymní.

30.12.2023 v 21:46 | Karma: 24,28 | Přečteno: 767x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jílek

Poznámka k předvánoční tragedii

Případ střelby na filozofické fakultě propírají všechna media i diskuzí fóra. Je neuvěřitelné, že tento student nikomu nepřipadal nebezpečný či alespoň zvláštní.

23.12.2023 v 21:10 | Karma: 25,77 | Přečteno: 1197x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Krakovský betlém

Prvý betlém, jak známo, vytvořil František z Assisi v roce 1223 v Graccio. Do jeskyně dal figury a vedle nich živá zvířata. Líbilo se to a za těch rovných 800 let se betlém v nejrůznějších verzích rozšířil po světě.

16.12.2023 v 11:33 | Karma: 12,36 | Přečteno: 205x | Diskuse| Kultura

Ladislav Jílek

Ztracené výkresy

V roce 1967 jsem se stal členem velké party, která projektovala Východoslovenské železárny, jejichž výstavba v Košicích byla tenkrát v plném proudu.

6.12.2023 v 10:15 | Karma: 23,33 | Přečteno: 662x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jílek

Vzpomínka detektivní

V roce 1978 jsem byl zařazen do nově vytvářené skupiny, která měla na starosti výrobu náročných komponent pro jaderné elektrárny. Brzy naše skupinka dosáhla počtu čtyř pracovníků.

3.12.2023 v 11:37 | Karma: 19,40 | Přečteno: 404x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jílek

Velký omyl

Zase máme výročí svržení komunistického režimu a opět slyšíme a čteme rozdílné hodnocení, od nadšených oslavných článků a projevů přes méně nadšené a rozpačité až po ty odmítavé.

17.11.2023 v 22:08 | Karma: 15,63 | Přečteno: 536x | Diskuse

Ladislav Jílek

Před 60 lety zemřel papež Jan XXIII.

Bližší údaje o Janu XXIII., občanským jménem Angelo Roncalli, lze nalézt snadno. Já vzpomenu jenom jedinou jeho důležitou vlastnost: smysl pro humor.

11.10.2023 v 20:31 | Karma: 19,46 | Přečteno: 342x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jílek

Otevřený konec

Včera jsem ukončil zveřejňování povídky na pokračování. Některým lidem se nelíbil otevřený konec. Na svoji obranu bych chtěl uvést, že příběhy, v nichž je něco nedořčeno, se vyskytují, kam lidská paměť sahá.

9.10.2023 v 11:44 | Karma: 11,68 | Přečteno: 342x | Diskuse| Poezie a próza

Ladislav Jílek

Lukáš, Jitka a Irena - 16/16 Boj o Irenu

Druhý den poté, co jsem Irenu odvezl do léčebny, jsem začal jednat. Ohlásil jsem se v našem podniku u generálního ředitele Tomáše Kolaříka, který začínal v konstrukci a byl taky mým zástupcem. Přijal mne hned další den.

8.10.2023 v 9:45 | Karma: 12,09 | Přečteno: 387x | Diskuse| Poezie a próza

Ladislav Jílek

Lukáš, Jitka a Irena - 15/16 Irena v krizi

Po této ráně Irena se ani nesnažila skrývat to, že pije. Přestala chodit do fitcentra, do kosmetického salonu a přestala o sebe dbát.

7.10.2023 v 8:12 | Karma: 11,06 | Přečteno: 340x | Diskuse| Poezie a próza

Ladislav Jílek

Lukáš, Jitka a Irena - 14/16 Irena začíná s alkoholem

A pak přišel větší problém. Začalo to docela nevinně. U Ireny v práci nastoupila nová pracovnice Tereza.

6.10.2023 v 13:23 | Karma: 11,82 | Přečteno: 406x | Diskuse| Poezie a próza
  • Počet článků 420
  • Celková karma 17,90
  • Průměrná čtenost 522x
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.