Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Pane Jílek, nerozumím tomu, proč nemáte v nadpisu "Křesťanské kořeny ...". Není tam to židovské navíc? Židé ve svém Talmudu nemají o rovnosti mezi lidmi nic. V Bibli ve Starém zákoně je jen několi proroctví, ve kterých mají ostatní národy stejná práva jako národ vyvolený. Současná rabínská víra Židů vznikla až cca 400 let po Kristu, kdy se datuje vznik Talmudu. Původní víra zanikla s jeruzalémským chrámem, podle evangelia se chrámová opona při Kristově smrti roztrhla...

0 0
možnosti
LJ

V tomto bodě jde skutečně jen o křesťanské kořeny. V některých dalších bodech půjde i o židovské kořeny. Odvolávku na křesťansko-židovské kořeny evropské kultury jsem slyšel v poslední době několikrát, proto jsem to dal do názvu.

0 0
možnosti
KB

Rád bych ještě upozornil na jednu věc, která samozřejmě není z mojí hlavy. Třeba se k tomu dostanete. Je to úcta k manuální práci a řemeslům. Ve starém i novém zákoně fakticky nedostanete nic zadarmo. Noe si měl sám postavit archu, přitom mu jí bůh mohl jen tak dát. Kolik biblických postav jsou řemeslníci.

Podívejme se na evropská města od raného středověku. Cechy, městské rady, konšelé, atd. Vesměs jsou to řemeslníci. Koželuh, hrnčíř, řezník.... Někdo měl třeba největší hrnčířskou dílnu ve městě, ale víceméně se k ní dostal vlastní prací. V evropských městech patřili "lidé manuální práce" ke společenské elitě.

Např. v Číně či arabském světě bylo také mnoho zručných řemeslníků, ale nikdy nehráli významnější roli ve veřejném životě, jako v Evropě.

1 0
možnosti
LJ

Děkuji za doplnění. Toto jsem si neuvědomil, ale máte pravdu. Pavel se ve svých listech "obouvá" do těch, co nepracují.

0 0
možnosti
JS

Velice pěkná úvaha R^

4 0
možnosti
ZH

A proto máme dneska problémy, protože už ty kořeny jsou jen slova na kusu papíru/pergamenu. Každej vládce si z nich vybral co se mu zrovna hodilo do krámu. A tak je to dodnes, viz evangelikánské církve ve střední a jižní americe, nebo IS :-/

1 0
možnosti
LJ

Byl vysloven ideál, k jehož všeobecnému přijetí byla dlouhá cesta plná klopýtání. Vezměme 20. století v Evropě. Fašizmus začal aplikovat pojem "nadčlověk", podřadné národy... atd. a podle toho se řídil. V době normalizace jsme měli několik stupňů: člen KSČ, členové ostatní politických stran, nestraníci, vyškrtnutí a vyloučení. V podnicích pak byly seznamy osob, které nemohou na služební cestu do zahraničí, kteří mohou jen do zemí východního bloku a ti kteří mohou i do kapitalistické ciziny. Těch poslední bylo málo a většinou bylo později je možno nalézt v seznamu spolupracovníků StB. Ideál však tady byl a většina lidí (doufám) ho uznávala.

1 0
možnosti
  • Počet článků 421
  • Celková karma 18,28
  • Průměrná čtenost 521x
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.