Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Máte pravdu, ale opomenul jste na jeden velký prohřešek T.G.M. vůči Slovákům, totiž jeho nenaplnění důležitého slibu, daného při podpisu Pittsburghské smlouvy s nimi v r.1918 před rozpadem R.-U. Totiž, že po vzniku ČSR bude naše nová republika federativní. Slováci měli mít svou vlastní vládu v Bratislavě a k tomu bohužel nedošlo. Proto pomalinku, ale jistě začal odklon jejich vůči Praze. Ale to už je jiné téma.

0 1
možnosti

Nedodržení Pittsburské dohody byla jistě chyba, stejně jako snaha o vytvoření československého národa. Mnozí Slováci těžce nesli Masarykův antikatolicismus. Konečně mnozí čeští úředníci či policajti se chovali povýšenecky, což se Slováků též dotýkalo. Připomeňme si, že mnozí tam šli za trest, doma měli ve službě nějaký malér. Byli tam i takoví, kteří se s místními sžili. Uvedu jeden příklad. V 90. letech minulého století přijížděl každoročně do Ostravy biskup z Bánské Bystrice Rudolf Baláž. Jednou vysvětlil důvod svých návštěv. Pocházel z chudé horské vesnice z velmi početné rodiny. Za První republiky tam přišel učitel Rudolf Žáček z Kozlovic na severní Moravě. Dětem se hodně věnoval a hlavně je vedl k tomu, aby nepili a ty nadanější aby šli studovat. Sám se všemožně pro ně snažil získat různé podpory a stipendia. V mnoha rodinách dali svému synovi jméno Rudolf, ačkoliv se před jeho příchodem toto jméno ve vesnici nevyskytovalo. Učitel se na penzi vrátil do rodných Kozlovic a biskup Baláž mu každý rok přivážel na hrob kytku.

0 0
možnosti

Obdivuji, jak nekdo muze oslavovat neco neexistujiciho.

0 3
možnosti

Já jsem to nemyslel jako oslavu, ale jako malé zamyšlení, co to přineslo v minulosti a co z toho snad ovlivňuje i dnešek.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS