Diskuse

Ještě k Manifestu

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Manifest z roku 1848 je dnes již historickou literaturou.

Sami Marx a Engels na konci 19-tého století objektivně přiznali, že jej psali jako nezkušení mladíci a že se vývoj ubíral jinými cestami, než oni mohli předvídat. Sami prohlásili některé jeho závěry za překonané.

2 0
možnosti
MC

Hamba sametu. R^Největší pokrytci, kteří tomu na oko věří, protože mají rádi své posty jsou Vojtěch Filip, Kateřina Smutná, Jiří Dolejš, Josef Skála, Pavel Kováčik, Alexandr Černý, Miroslav Grebeníček, Stanislav Grospič, Vladimír Koníček, Zdeněk Ondráček, Miloslava Vostrá, Zuzana Bebarová-Rujbrová, Jaromír Kohlíček, Jiří Maštálka a mnoho dalších exotických poslanců, senátorů a pasáčků postkomunistických voličských ovcí. Centrum strategických a teroretických studií KSČM pro 21.století ;-D

2 0
možnosti
MB

Když to přeženu, tak všichni jsme vyšli z jeskyně. Jde o prvobytní - čáru startu stejných podmínek. Následná rozdílnost, která vždy civilizaci dovedla do poznání majetkových rozdílů. Nedy nespokojenost a pokusy o restarty - revoluce, jako nová šance pro ty méně úspěšné. Pak i Manifest. Otázka zní - Jsou si lidé rovni ? Jako lidé bezesporu jistě, má se s nimi nakládat lidsky. Ta rovnost končí, v případě srovnání jejich schopností. Zde, rovnost nikdy nemůže existovat. Čili stále nějaká náprava, která vyústila do bloků kapitalismu a socialismu. My odžili své životy, ve zmatení pojmů ! Má se tvořit sociální společnost, nebo socialismus ? Poznání, nic tak příznivě kapitalismus nevyživilo - jako existence socialistického bloku ! Byl nucen se změnit, zreformovat do podoby sociálně tržního společenství. On, reforem schopen je - socialismus pouze svého krachu. Myslím si, že s tím duchovní praotcové absolutně nepočítali ! Ruku na srdce, ani nemohli a zcela očekávaně jejich učení nabralo archa přídech. Závěr zní - Kapitalismus, je nejpřirozenější formou vývoje lidstva a přišli na to již v té jeskyni ! Vše další je modifikace na navazující poměry.:-)

2 0
možnosti
Foto

Kdy a kde Marx tvrdil, že lidé si jsou rovni v jiném než Vámi uvedeném smyslu?

0 0
možnosti

Ten Manifest obsahoval zcela pokrokovou myšlenku.

"Ženy by neměly být pro jednoho muže, ale pro všechny".

Ženský by si to užívaly a my by jsme tady měli plno dětí.

Pokrok nezastavíte, jednou to stejně přijde. Ty děti potřebujeme!;-D

0 0
možnosti
PK

Řekl bych, že vznik Manifestu ovlivnily zoufalé poměry té doby - nechtěl bych být tenkrát proletářem. Dnes celkem o.k. - byt 1.kategorie, teplíčko, sedím si u kompu, vínečko z Austrálie, důchod...

0 0
možnosti
Foto

Kde se v MKS odsuzuje měšťanstvo (buržoazie) ? Naopak tam se vysoce chválí její pokroková historická úloha.

0 3
možnosti
LJ

"Kde se buržoazie zmocnila panství, tam zničila všechny feudální, patriarchální, idylické poměry. Bezohledně zpřetrhala pestré feudální svazky, poutající člověka k jeho přirozenému představenému, a neponechala mezi lidmi žádný jiný svazek než holé sobectví, než bezcitné placení hotovými."

Toto jsou dvě věty z prvé kapitoly. Ostatní věty jsou jim podobné.

4 0
možnosti
VH

Nejméně 1 zdejší diskutér tomu věří. :-)

5 0
možnosti