Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

Z vyprávění vím, že můj děd považoval rozpad RU za "Osobní tragedii". Já to nechápal - nicméně mu sebrali jeho navyklý svět. Přivykl tedy tomu novému, v r. 1921 pořídil ŽL a konal. I na otci bylo vidět, že je bývalou dobou zasažen - hlavně seriozností v obchodování, žádné razítka - prostá domluva a stisk ruky. Dědkovi se ovšem svět změnil opět - 1950! Když se řekne pojem - Žalář národů - Tak mi naskakuje SSSR - Nikoliv Rakousko - Uhersko ! ... :-)

7 0
možnosti
Foto

Takže hlášky o zpuchřelé monarchii a žaláři národů, včetně toho, že se tak kolem r. 1917 začala stavět proti dalšímu soužití v jejím rámci, se nezakládají na pravdě.

Řekl bych, že problém byl také v tom, že proti pokračování tohoto státního útvaru postavili také samotní Rakušané ve Vídni.

1 0
možnosti
VV

Ano, proto take vyhlasili republiku Rakousko o dva dny drive nez Cechoslovaci. ;-D

0 0
možnosti
JL

Karma pane Jilku Vam nepochyne patri. R^R^R^

3 0
možnosti
Foto

Srbové 1. světovou válku nevyvolali, vyvolalo jí právě Rakousko-Uhersko. Kdyby tehdy špičky R-U seděly na zadku a nenechali se manipulovat vilémovským Německem, mohlo R-U možná existovat dodnes. Příznačný je postoj právě T. G. Masaryka - do vypuknutí 1. světové války byl loajálním občanem R-U, po vypuknutí války se rozhodl usilovat o vznik Československa.

4 0
možnosti
LK

"Sedět na zadku", nepálit si prsty, ať to zařídí někdo jiný, nejlíp nějací zlí voni, klasická česká uvažovací logika. A Srbové na to co ?

1 0
možnosti
RE

Zajímavé čtení. Takový náhled na R-U jsem ve svém okolí ještě neslyšelR^

1 0
možnosti
Foto

R^R^R^ Děkuji za zajímavý článek. Opravdu mě zaujal, rád o těchto věcech přemýšlím a rád se dozvídám o názorech jiných lidí. Můj děda z otcovy strany byl také v první světové válce po celou dobu jejího trvání. Když se vrátil, měl pevnou zásadu, že o ničem z toho, co zažil nebude mluvit. A měl i předsevzetí, že nechá pokud možno vystudovat všechny své děti, pokud budou mít talent a zájem. Byl přesvědčený, že vzdělání pomůže k tomu, aby se lidé měli lépe. Obě svá předsevzetí dodržel. O válce nikdy nemluvil a děti nechal vystudovat i za tu cenu, že se zadlužil. Dluh potom i po jeho smrti spláceli jeho synové až do šedesátých let.

7 0
možnosti
LJ

Děkuji za návštěvu.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS